Jeugd

Rotterdam Atletiek heeft een brede jeugdafdeling. Afhankelijk van je leeftijd en je ambities kun je terecht bij verschillende trainingsgroepen met elk hun eigen aanpak en intensiteit.

In het algemeen geldt dat pupillen en D-junioren spelenderwijs kennis maken met verschillende atletiekonderdelen:

  • sprint, afstand- en hordelopen en estafette;
  • kogelstoten, bal-, speer- en discuswerpen;
  • ver- en hoogspringen.

Voor de A-pupillen en C/D-junioren is er de mogelijkheid voor extra looptraining op de donderdag. Informatie op de pagina specialisatie lopen.

Bij de C-junioren wordt in verdere mate op techniek getraind. Dit is zeker het geval bij de A- en B-junioren, waarbij mogelijkheden voor specialistische trainingen aanwezig zijn.

Klik voor meer informatie per jeugdcategorie op onderstaande onderwerpen. Heb je nog vragen, stuur een mailtje naar onze jeugdcoördinatoren Brendan en Nils via .

De eerste training

Moet ik me vooraf aanmelden?
Waar en bij wie moet ik me melden?
Kijk op ra.nl naar het trainingsschema voor pupillen, junioren, racerunners of aangepast sporten en ga naar de training.
Gaat het door bij slecht weer en zo?
Trainingen gaan door tenzij anders aangegeven via de www.ra.nl, de RA facebook en / of email.
Hoe vaak mag je trainen?
Je mag in principe aan iedere aangeboden training deelnemen. Het is voor kinderen niet goed om meer dan 3 keer per week te trainen. Voor de jongste jeugd kan 1 training per week om te beginnen verstandig zijn. Met 2 of 3 trainingen per week wordt het makkelijker om vooruitgang te boeken op het gebied van motorische vaardigheden en uithoudingsvermogen. Meer dan 3 trainingen per week vinden wij als club vanuit ons beleid niet verstandig voor jonge kinderen.

Wedstrijden

Hoe kom ik aan clubkleding?
Clubkleding is verplicht bij officiële wedstrijden en kan in de kantine worden gekocht. Nieuwe jeugdleden hebben eenmalig recht op een gratis wedstrijdshirt. In verband met afwijkende contributie geldt dit niet voor de Schoolsportvereniging (SSV). Deze leden kunnen uiteraard ook een clubshirt aanschaffen. Deelname voor SSV-leden aan pupillenwedstrijden is mogelijk. Voor junioren is een wedstrijdlicentie nodig. Het is daarom verstandig om het lidmaatschap na groep 8  van de basisschool, om te zetten in een regulier lidmaatschap.
Hoe werkt het met wedstrijden?
In tegenstelling tot veel andere sporten wordt er niet wekelijks in competitieverband uitgekomen door onze leden. We doen in clubverband in de periode april-september mee aan de Regio Rijnmond pupillencompetitie (4 wedstrijden). Voor de junioren doen we mee aan de door de Atletiek Unie georganiseerde landelijke competities (3 tot 4 wedstrijden). Voor de pupillen en de D, C en B junioren doen we in de periode november-februari mee aan de regio Rijnmond crosscompetitie (3 wedstrijden). Daarnaast kan er worden deelgenomen aan losse wedstrijden, zowel outdoor als indoor. Per seizoen kiezen we een aantal wedstrijden waaraan we in clubverband meedoen. Er zijn dan ook trainers aanwezig. Inschrijven gaat via www.atletiek.nu.
Wat doen atleten bij een wedstrijd?
Tijdens een jeugdwedstrijd worden meerdere onderdelen afgewerkt. Denk aan sprinten, medicinebal- of kogelstoten, bal- of speerwerpen, hoogspringen, verspringen, estafette, hordeloop en de middellange afstand. Voor ieder onderdeel krijgt de atleet punten. Het totaal aantal behaalde punten over alle onderdelen is bepalend voor de positie in het klassement.