BaanatletiekSportnieuwsTopsportWedstrijden & Uitslagen

Zilver voor Xavi en Taymir op 4 x 100m!

Rome, 7 – 12 juni 2024 – Europese kampioenschappen

Team NL met deelname van onze clubgenoten Taymir Burnet en Xavi Mo-Ajok heeft op de slotdag van deze EK de zilveren medaille op de 4 x 100m in de wacht gesleept! De tijd was 38.46, waar eigenlijk een tijd sneller dan 38.30 was ‘gevraagd’ om deelname aan de Olympische Spelen te Parijs veilig te stellen. Daar zullen de mannen nu even niet om malen, een zilveren medaille is natuurlijk prachtig! Gefeliciteerd mannen! Door Nederland met RA-deelname zijn nu medailles behaald van alle kleuren:

2012 Goud met Brian Mariano en Churandy Martina
2018 Brons met een geheel uit RA-atleten bestaand team: Christopher Garia, Churandy Martina, Hensley Paulina en Taymir Burnet
2024 Zilver met Xavi en Taymir

Een dag eerder liep Team NL met Taymir Burnet (2e loper, geheel rechts) en Xavi Mo-Ajok (3e loper, 2e van rechts) in de gelederen naar een eerste plaats in de tweede halve finale in 38.34. Dat bleek de snelste tijd te zijn van beide halve finales.

Tijdens deze kampioenschappen was RA wederom hofleverancier van TeamNL. Op de eerste dag pakte het team een bronzen medaille in de 4 x 400m voor mixed teams. Van RA maakten Isaya Klein Ikkink en Liemarvin Bonevacia deel uit van dat team.

Nog maar een paar dagen geleden bezorgde Liemarvin zichzelf nog een bronzen plak, maar dan op de 400m individueel via een magistrale laatste 100m.

Op woensdag 11 juni was het de beurt aan de 4 x 400m teams. Het mannenteam, met van RA Isaya Klein Ikkink en Isayah Boers in de gelederen, redde het helaas niet om in de finale uit te komen. Slotloper Isaya Klein Ikkink werd bij de wissel gehinderd door een Brit die hij op de binnenbaan duwde. Daardoor raakte hij uit zijn ritme en finishte als vierde in 3.03.50. Volgens de wedstrijdleiding was op videobeelden zichtbaar dat de route open lag die Klein Ikkink aan de buitenkant had kunnen nemen. De Nederlandse atleet had, volgens de jury, de verkeerde beslissing genomen door naar binnen te gaan. Tegen de uitslag kon geen bezwaar worden aangetekend. “Die hindering betekende het verschil tussen stranden in de finale en het behalen van een plek in de finale”, oordeelde Isayah Boers.

Nederland zag door de uitslag van de jury een herkansing op het verkrijgen van een olympisch startbewijs door de neus geboord. Dat maakte de uitsluiting extra zuur. Het kwartet stond in de Italiaanse hoofdstad voor de zware opgave om onder 2.59,12 te duiken. Dat is de tijd die Zambia eerder dit jaar liep en voorlopig recht geeft op het zestiende en laatste ticket voor de Olympische Spelen. Landen hebben tot 30 juni de tijd om een gooi te doen naar een olympisch startbewijs. Of Nederland later deze maand nog ergens een laatste gooi doet naar een ticket voor Parijs, is onduidelijk. Op de internationale kalender staat geen wedstrijd meer waar snelle landen aan de start verschijnen.

Splittijden
Isayah Boers: 46.28
Terrence Agard (Haag Atletiek): 45.67
Ramsey Angela (PAC): 45.57
Isaya Klein Ikkink: 45.98

Uitslagen