Sportnieuws

B&B-trofeeën uitgereikt aan Sanne en Marco

Rotterdam, 25 april 2024 – Uitreiking Bijl-Bezemer trofee

Traditiegetrouw worden tijdens de uitreiking van de Bijl-Bezemer trofee de snelste man/vrouw van RA tijdens de Rotterdam marathon in het zonnetje gezet middels een enorm zware trofee. Dit jaar gingen de trofeeën naar Sanne Mooldijk en Marco van Etten. Hoe zat het ook alweer met de Bijl-Bezemer trofee?

De trofeeën zijn in het leven geroepen na het tragische overlijden van trainer Ton Bijl in 1993 (auto-ongeluk) en zijn gemaakt door Bert van Beek. Ton Bijl was samen met collega-trainer Cor Bezemer de bedenker van de zogenaamde trainingslopen voor de Rotterdam Marathon. Circa vier maanden voor de grote dag werden trainingslopen georganiseerd over 20, 25, 30 en 35 km. Aanvankelijk was de naam de I.M. Ton Bijl trofee. Na het overlijden van Cor Bezemer in 2002 is de I.M. Ton Bijl trofee omgedoopt in I.M. Bijl-Bezemer trofee. In 1994 werden deze trofeeën voor het eerst uitgereikt aan Flip Dekkers en Janny Eijer. In totaal is de trofee nu 30 maal uitgereikt bij de mannen en 29 maal bij de vrouwen. Huh, hoe kan dat? Welnu, in 2007 deden er geen vrouwen van RA mee….

Sanne heeft deze trofee nu voor de tweede keer uitgereikt gekregen, in 2021 was de eerste keer. Voor Marco is de uitreiking al een aardige traditie aan het worden, want hij ontving hem al voor de zevende keer! Daarmee is hij Patrick Kwist voorbij en staat hij nu op gelijke hoogte met Hans Bos, die hem uitgereikt kreeg in 1996 t/m 2001 en 2003. Marco verbeterde nu voor het eerst niet zijn persoonlijke record, maar toch een uitstekende tijd van 2.23.07, waarmee hij maar 7 seconden achter stadgenoot (en snelste Rijnmonder) Pim Bijl finishte. Trainster Carla Ophorst memoreerde hoe deze marathon voor Marco tot stand was gekomen. Sanne verbeterde het clubrecord bij de vrouwen tot de uitstekende tijd van 2.44.21.

Supermarathonmaster Henk Vermaas liep zijn 35e(!) Rotterdam marathon en kon wegens een verhuizing naar Zeeland niet aanwezig zijn. Bovendien was hij lichtelijk ziekjes. Sanne Broeksma (V35) en Patrick Kwist (M55) werden beiden tweede in hun leeftijdscategorie bij het NK marathon dat tijdens de Rotterdamse editie werd gehouden. Sanne kon helaas niet aanwezig zijn, Patrick wel.

Met dank aan het kantinepersoneel voor de goede verzorging!

Hieronder een overzichtje van meervoudige winnaars.

Mannen
Hans Bos 7
Marco van Etten 7
Patric Kwist 6
Flip Dekkers 2
Peter Schlink 2
Danny in ’t Veen 2

Vrouwen
Froukje Visser 5
Luci van Engelen 4
Tineke v.d. Berg 2
Iris Meerts 2
Judith Janszen – Loekemeijer 2
Sanne Mooldijk 2

In de kantine hangt een prachtige – door Erwin Suvaal en Luci van Engelen gemaakte – poster (zie foto van Sanne hier verderop) met alle winnaars en winnaressen. Die is nu vol, dus volgend jaar een leeg exemplaar. Wie zullen de eersten zijn die daarop zullen worden vereeuwigd?

Aanvulling

Tijdens de uitreiking van de Bijl en Bezemertrofee zetten we ook de loperts die een clubrecord hebben gebroken in het zonnetje. Een week na De Mooiste is de marathon van Londen en het echtpaar Hekkesluiter (Aart Oosterhuis en Monique Kempff) hadden besloten daar een keer aan deel te nemen. Aart is 70+ dus uitlopen levert hem een clubrecord op want deze was nog vacant. Hij heeft er een toeristische loop van gemaakt met vele fotomomenten op het parcours. Het lopen van een mooie brutotijd is voor de recreant in Londen onmogelijk omdat ze daar maar een start hebben met ca. 50.000 deelnemers. Aart had een nettotijd van 6:01:24 en een runtime van 7:22:37!!!! (Hoe gaan we dat archiveren?). Omdat aandacht voor deze prestatie tussen wal en schip is gevallen donderdag hebben we alsnog zaterdag na de training Aart in het zonnetje gezet. Foto’s helemaal onderaan.