SportnieuwsTopsportWedstrijden & Uitslagen

Druk atletiekweekend voor RA

Wederom een druk atletiekweekend voor RA met prima prestaties.

Brussel (België), 8 september 2023 – Diamond League

In het altijd fraaie koning Boudewijnstadion in Brussel, met vernieuwde baan, vond alweer de 13e Diamond League wedstrijd van dit jaar plaats met inbreng van RA-atleten. In de 4 x 100m stonden maar liefst drie RA-sprinters opgesteld: Hensley Paulina, Taymir Burnet en Xavi Mo-Ajok. Aangevuld met supertalent Raphael Bouju (AV Feniks) won het nationale kwartet de wedstrijd van de Belgen (slechts 2 deelnemende landen) in 38.49. Die tijd is een meetingrecord.

Taymir gaat het stokje overgeven aan Hensley.

Daarnaast was er nog meer succes. Isayah Boers won de B-race over 400m in 45.47, wat slechts een fractie verwijderd is van zijn p.r. (45.42). Isaya Klein Ikkink verbeterde zijn eigen clubrecord bij de neo’s tot de uitstekende tijd van 45.71 en werd daar vierde mee.

De successen werden gadegeslagen door een klein contingent RA-supporters die de RA-vlag hadden meegenomen.

RA-vlag in beeld op het grote scherm!

Uitslagen

Rotterdam, 9 september 2023 – 2e RFFA

Onder bijzonder warme omstandigheden voor de tijd van het jaar, werd het tweede Rotterdamse atletiekfestival georganiseerd. Vorig jaar ging het niet door en gezien de weersomstandigheden van die datum, was dat maar goed ook. Het middenterrein was omgetoverd tot een waar festivalterrein compleet met diverse foodtrucks en genoeg zitgelegenheid. Daarnaast waren er uitstekende prestaties te bewonderen, waaronder maar liefst vier nieuwe baanrecords. En er was een bijzondere startcommissaris dit keer: niemand minder dan Churandy Martina!

Kogelstoters Sven Poelman (AAC) en JB Jarno van Daalen (PAC) verbeterden allebei hun eigen baanrecord. En niet zo’n beetje ook! Sven stootte de kogel meteen maar naar de beste jaarprestatie (en een nieuw p.r.) van 20.39m! Een afstand die in Nederland maar zelden te bewonderen is. Daarmee staat hij nu vierde op de Nederlandse AT-lijst. Jarno stootte de 5kg-kogel naar de zeer goede afstand van 19.25m, wat hem een 6e plaats oplevert op de Nederlandse AT-lijst. En ook een p.r. voor hem is.

De 100m werd een prooi voor Taymir Burnet, gisteravond nog actief in Brussel, in 10.57. Isayah Boers, winnaar van de B-race over 400m in Brussel (eveneens gisteravond) werd tweede in 10.78. Hij won wel de 300m in 33.24, een baanrecord.

De Belg Michael Absuyi bleef slechts 1/100 van een seconde boven het baanrecord steken op de 110m horden met 13.53. PAC-atlete Kristina Tergau verbeterde het baanrecord op pols tot 3.60m. De Bulgaarse Mariya Kapusheva en Saskia v.d. Boor (Ilion) sprongen beiden met 3.40m ook nog boven het oude baanrecord. Bij de mannen een uitzonderlijke prestatie op ditzelfde onderdeel: de Belg Ylio Philtjens vloog over 5.15m. Aangezien hij 17 jaar is, is dit een baanrecord bij de JB en de JA. We moeten behoorlijk ver terug in de geschiedenis om dit soort hoogtes overschreden te zien: 1993 en 1990. Ylio is de zevende atleet die de 5m op de Nenijto heeft geslecht. Onze eigen Sam Kranse eindigde als derde met 4.60m.

Tijdens de vorige editie werden we verwend met een bijna-baanrecord op hoog van Douwe Amels (Ilion, 2.20m). Hoogspringtalent Ridzert Punt (JA) van stadgenoot PAC kwam samen met Voorne-atleet Wesley Monster (JB) over een hoogte van 2.01m. Daarmee kwam Wesley in de buurt van het baanrecord bij de JB van Dion van Kessel (Typhoon) van 2.05m.

Aan het eind van het festival konden de toeschouwers nog genieten van de laatste wedstrijd van het Run2day baancircuit. Gezien de warme omstandigheden had de organisatie heel wijselijk besloten deze kilometervreters vroeg in de avond te laten starten (19.20 uur) i.p.v. in de middag. Bij de vrouwen was er een 1-2 overwinning voor RA: Laurien te Nijenhuis was de rapste met 17.47.51. Snelste RA-vrouw tijdens de afgelopen marathon Nikita van Lierop maakte haar debuut op de 5.000m met de verdienstelijke tijd van 17.47.51. Bij de mannen was Marco van Etten de snelste met 15.32.77, met M35 Ton Hettema als goede tweede in 15.42.09.

Kortom: er was genoeg te genieten voor de ware atletiekliefhebbers.

V.l.n.r.: Liemarvin Bonevacia, Isayah Boers, Hensley Paulina, Churandy Martina, Janneke Berkhof en Taymir Burnet.

Foto’s Erwin Suvaal

Foto’s Ilse Stok

Uitslagen

Barendrecht, 9 september 2023 –  NK Werp5kamp

De krachtpatsers van RA togen naar het altijd leuke wedstrijdterrein van CAV Energie om deel te nemen aan de NK Werpvijfkamp. En met succes! Marc Suvaal (M55) werd Nederlands kampioen, evenals supermaster Peter Blommestijn (M80). Ruben van Balen werd derde bij de M50. Michelle Blommestijn (V55) behaalde ook een mooie zilveren plak.

Ruben verbeterde het 28 jaar(!) oude clubrecord op kogel tot 13.24m en kwam op discus met een nieuwe persoonlijke beste prestatie van 49.86m aardig dicht in de buurt van het CR dat op naam staat van Sylvain Ephimenco met 50.23m. Ook op speer en kogelslingeren wist hij zijn beste prestaties aan te scherpen. En uiteraard ook zijn puntentotaal.

Marc Suvaal (midden) op de eerste plaats.

Ruben van Balen derde (rechts).


Michelle Blommestijn (links) tweede.
 

De medaillewinnaars bij elkaar.

 

Uitslagen

Zoetermeer, 9 en 10 september 2023 –  Nationale meerkampen voor CD-junioren

Twee tweede plaatsen voor de meerkampers. Gift Achigwe verbeterde haar eigen clubrecord met ruim 250 punten tot 4681 punten waarmee ze zesde staat op de Nederlandse AT-lijst (ten tijde van dit schrijven nog niet bijgewerkt). Ze verbeterde haar eigen clubrecords op de 150m, de 80m horden en uiteraard de meerkamp tot resp. 19.08, 11.50 en 4681 punten. Daarmee bleef ze slechts 22 puntjes achter op de winnares. Bijzonder aan deze meerkamp was dat ze zich op àlle onderdelen wist te verbeteren t.o.v. haar meerkamp vorig jaar, ook in Zoetermeer. Toen was dat haar vorige clubrecord. Georgina Taylor en Eva Bouman zijn helaas op de eerste dag uitgevallen.

Gyani Biekram behaalde ook een fraaie tweede plaats. Hij verbeterde zijn eigen clubrecord op de 100m horden tot 13.38. Verder een nieuw p.r. op de 100m met 11.53, speer met 52.02m en de afsluitende 1.000m leverde ook nieuw p.r. op met 2.51.54. Hij bleef zo’n 70 punten achter op zijn eigen clubrecord (6114) dat hij eerder dit jaar vestigde in Barendrecht.

Uitslagen

Amsterdam, 10 september 2023 – 55e D-spelen

De 55e editie alweer van deze zeer populaire wedstrijden met dit keer 663 deelnemers. Hoe brachten de RA’ers het er vanaf dit keer?

De enige medaille werd behaald door Robin v.d. Gaag. Zijn sprong van 5.08m was goed voor de zilveren plak. MD Kerlinn Grootfaam viel op de 60m net buiten het podium met 8.61. Dat viel ook Lucius van der Velden ten deel, maar dan op speer: 35.36m. Op speer kwam hij tot 30.37m wat een vijfde plaats opleverde. Mina Chokri haalde de finale op de 60m horden waarin ze zesde werd in 10.34.

Uitslagen