BaanatletiekTopsportWedstrijden & Uitslagen

Resultaten van RA’ers op de EK

München (Duitsland), 15 – 21 augustus 2022 – EK Senioren

Hoe brachten de zes geselecteerde RA’ers voor Team NL het er vanaf in München? Uiteindelijk is de helft in actie gekomen voor Team NL. Op de laatste dag zou Benjamin de Haan de 10.000m lopen, maar vlak voordat het toernooi zou beginnen, raakte hij geblesseerd, liet zijn trainster Grethe Koens weten. Hensley Paulina en Xavi Mo-Ajok waren geselecteerd voor het kwartet over 4 x 100m, maar kwamen – helaas – niet in actie.

Liemarvin Bonevacia was de eerste van RA die op het tartan verscheen en wel op zijn geliefde 400m. De beste 12 lopers op deze afstand van Europa hadden een ‘bye’ gekregen van de organisatie. Dat betekende dat Liemarvin direct in de halve finale kon starten. In die halve finale finishte hij in 45.40 en was eerste in zijn serie. Het resultaat van die 45.40 was de derde tijd in de drie halve finales. Dat beloofde wat voor de finale die een dag later werd verlopen. In die finale gaf hij alles wat hij in zich had en dat resulteerde in zijn beste seizoensprestatie van 45.17. De Brit Haydock-Wilson noteerde precies dezelfde tijd, maar bleek 8/1000 van een seconde sneller dan Liemarvin. En dus nét geen medaille voor hem.

Op vrijdag moest hij weer aan de bak, maar nu als tweede man in het 4 x 400m kwartet. In de serie werd Team NL tweede in 3.01.57 en dus rechtstreeks gekwalificeerd voor de finale. Liemarvin liep met 44.76 wel één van de snelste splittijden. Samen met Isayah Boers (Phanos), Jochem Dobber (Suomi) en Ramsey Angela (PAC) snelde Liemarvin naar een vijfde plaats in de finale in 3.01.34. Ietsje sneller dus dan in de series. Zijn splittijd was iets sneller dan in de series met 44.62. Jochem Dobber was echter de snelste met een onwaarschijnlijke 43.81 en dat was zelfs de snelste splittijd van alle finalisten.

Taymir Burnet liep in de series van de 200m soepeltjes naar de eerste plaats in 20.48. In de halve finale noteerde hij met 20.44 zijn beste seizoenstijd. Echter, het was net niet goed genoeg om door te gaan naar de finale. Slechts 5/100 van een seconde kwam hij tekort voor een finaleplaats. Op zaterdag en zondag was Taymir als enige van RA geselecteerd in het 4 x 100m team. Hierin was hij tweede loper. In de series eindigde het Nederlands team als 2e in 38.83. In de finale ging het stukje harder: 38.25. En die tijd was goed voor plaats 5.

Zoë Sedney (links) moest veel geduld hebben, want zij kwam pas in de laatste 3 dagen van het toernooi in actie. Op vrijdag was zij tweede loopster in het viertal 4 x 100m. Nederland finishte als 4e in 43.75. Die tijd was goed genoeg om als één van de 2 tijdsnelsten door te gaan naar de finale, die op zondag verlopen zou worden. Maar zij kwam op zondag ook aan de start van haar specialiteit, de 100m horden. Omdat Zoë bij de beste 12 van Europa behoorde, hoefde ze geen series te lopen en werd direct in de halve finale van zondag geplaatst. Tijdens een proefstart voor die halve finale kwam ze ten val en met enkele schaafwondjes stond ze aan de start. Zij werd hierin zevende in 13.43. Als ze door was gedrongen tot de finale, zou Team NL een klein probleempje hebben gehad omdat er tussen de finales van de 100m horden en de 4 x 100m een kleine 1,5 uur zat. De coaches zouden dan moeten beslissen of Zoë in de finale kon uitkomen. Die beslissing was niet nodig omdat ze de finale van de 100m horden niet wist te halen. Net zoals in de series, was zij wederom tweede loopster. Nu wisselde ze op Jamile Samuel (Phanos), die was opgesteld in plaats van Minke Bisschops (Unitas). Jamile moest op de rem bij die wissel en verloor daardoor kostbare tijd. Zus Naomi kon dit als slotloopster niet meer goedmaken en het kwartet eindigde op de 5e plaats in 43.03. Dat was dezelfde tijd als Spanje, maar ook hier viel het verschil in duizendsten van een seconde (6) in het nadeel van Nederland uit.

Al met al hebben de RA’ers die in actie kwamen naar behoren gepresteerd!

Uitslagen

Atletiekunie