SportnieuwsWedstrijden & Uitslagen

Eremetaal voor C-meiden bij nationale C-spelen

Amsterdam, 27 – 28 augustus 2022 – 55e Nationale C-spelen

Deze Spelen worden al jarenlang als officieuze Nederlandse kampioenschappen beschouwd voor C-junioren. In het verleden zijn hier door C-junioren van RA (en haar voorgangers) al vele medailles behaald. Dit weekend werden er weer enkele medailles aan dat totaal toegevoegd.

Meisjes

Als een echte meerkampster, nam Gift Achigwe deel aan meerdere onderdelen. Op de 80m horden was ze beste van allemaal in de finale en met 11.87 wist ze haar p.r. ook nog aan te scherpen. Na Ruth Vogels in 2017 en 2018 is Gift de tweede C-juniore die goud weet te pakken op dit nummer. Een knappe derde plaats op dit onderdeel was weggelegd voor Yenthe Vreugdenhil die ook haar p.r. wist te verbeteren en wel tot 12.09. Gift plaatste ze zich als vierde voor de verspringfinale met 5.08, maar ook hier wist ze haar beste prestatie voor de finale te bewaren: 5.40m. Dat was goed voor een zilveren medaille. Op de 80m zonder horden werd ze zesde in de finale met 10.72.

Een mooie tweede plaats was er voor Mees de Jong op pols met een evenaring van haar p.r.: 3.21m. Vorig jaar behaalde ze brons op dit onderdeel. Georgina Taylor bewaarde haar beste worp op speer voor het laatst. In de eerste 5 worpen van de finale kwam ze niet verder dan 34.92m, maar in de laatste worp viel alles op zijn plek: 40.56m. Een bronzen medaille voor haar en tevens een verbetering van haar eigen clubrecord. Georgina staat hier tweede van rechts.

Eva Bouman viel op discus met 32.16m net buiten de medailles, maar kon wel een nieuwe beste prestatie in haar boeken bijschrijven. Datzelfde kon Merel v.d. Horst ook doen, maar dan op de 800m. De verbetering was miniem: 8/100 van een seconde. Tessa van Vlaanderen kwam door een val van een meisje naast haar ook ten val op de 300m horden, maar wist toch nog de finish te bereiken in 52.02. Gelukkig niets ernstigs aan overgehouden, behalve een dikke knie.

De goede prestaties van Mees en Gift zijn niet onopgemerkt gebleven. Beiden zijn uitgenodigd door de Atletiekunie voor de zogenaamde C-interland, aankomend weekend (3-4 september). Gift op de 80m horden en Mees op pols. Dat is de kers op de taart voor deze C-meiden. Gefeliciteerd.

Jongens

Geen medailles bij de jongens, wel goede prestaties. Op de 100m plaatste Jayden Matimbor zich eenvoudig voor de finale met een uitstekende tijd van 11.52 in de halve finale (serie: 11.72). Maar in de finale kreeg hij last van zijn hamstring en stopte met lopen.

Gyani Biekram ging ook vlotjes naar de finale van de 100m horden via 14.68 in de series en 14.04 in de halve finale. In de finale lag hij derde maar viel over de laatste horde. Toch wist hij nog de finish te bereiken. In de finale van het kogelstoten werd hij vijfde met 13.29m (13.14m kwalificatie). Beau van Balen zat daar vlak achter met een zesde plaats (13.27m en 13.05m in de kwalificatie). Ook werd Gyani vijfde op ver met een nieuw p.r. van 5.80m. Beau wierp de discus naar een afstand van 40.87m en eindigde daarmee ook op plaats 5.

Yerne Biesterveld sprong naar 3.01m met de polsstok (6e) en David van der Velden naar 2.81m (nieuw p.r.).

Uitslagen