BaanatletiekSportnieuwsTopsport

ZILVER voor Bonevacia op 4 x 400m mixed bij WK

Eugene (USA), 15 – 24 juli 2022 – WK Senioren

Liemarvin Bonevacia heeft samen met Lieke Klaver, Tony van Diepen en Femke Bol op de eerste dag van de WK atletiek een zilveren plak behaald op het onderdeel 4 x 400m mixed estafette. Liemarvin kwam tweemaal aan de start, in de series en in de finale. Beide malen was hij startloper. In de series had hij een splittijd van 44.93 seconden, de eerste keer dit seizoen dat hij onder de 45 seconden liep. Nederland eindigde in de series als tweede in 3.12.63. ’s Avonds werd de finale verlopen. Ten opzichte van de vorige WK, was er een belangrijke regel bijgekomen. Ieder team mocht maar één wissel toepassen. Dat was in het voordeel van Nederland. Een land als de USA zou dan een compleet ander team op de been kunnen brengen, en dat was nu niet meer mogelijk. Femke Bol nam de plaats in van Eveline Saalberg.

Liemarvin startte en gaf het stokje over na 46.50 aan Lieke Klaver. Daar schrok hij van, van die tussentijd toen hij dat later in de catacomben hoorde. Even leek de grond met terugwerkende kracht onder Bonevacia’s voeten te worden weggeslagen. Gedaan was het met de vreugde, zo zag het er althans naar uit. De startloper scheen zich op dat moment te realiseren dat Nederland een gouden WK-medaille plus wereldrecord én bijbehorende extra bonus van 100.000 dollar in ontvangst had mogen nemen wanneer hij zijn tijd uit de ochtenduren zelfs maar had geëvenaard. Tony beurde hem op, want ‘een plak is een plak’. Lieke Klaver noteerde een 49’er als splittijd en rukte op naar plaats 3. Tony consolideerde die plek (split 45.13). De Amerikaanse ploeg had Allison Felix ingezet als tweede loopster. Zij had al gauw een enorme voorsprong, maar daar was bij het overgeven van het stokje niet veel meer van over. Sterker nog, zij was voorbijgestreefd door de Dominicaanse Republiek. Aan Femke Bol de taak om de derde plaats te behouden. Team USA lag op plek 1, het team van de Dominicaanse Republiek lag op plek 2. Team USA leek op de overwinning af te gaan, maar Kennedy Simon stortte volledig in op de laatste 50m. Daardoor kon de tweede loopster van de Dominicaanse Republiek haar nog voorbij gaan. Femke Bol liep een geweldige laatste 120m en haalde ook team USA in. Het verschil met de Dominicaanse Republiek op de meet was slechts 8/100 van een seconde. Léon Haan zei in zijn commentaar dat Nederland goud had kunnen winnen als de finishlijn 5 meter verder had gelegen…. Niettemin een ongekende splittijd van Femke: 48.95!

De eindtijd van 3.09.90 betekent een nieuw Nederlands record op dit onderdeel. Liemarvin, Lieke, Tony en Femke: gefeliciteerd met dit prachtige resultaat en de 20ste medaille voor Nederland op de wereldkampioenschappen atletiek.

Uitslagen

Artikel NOS met de race op video en reacties