Sportnieuws

NK Senioren: 1x goud, 4x zilver en 2x brons

Apeldoorn, 24 – 26 juni 2022 – NK Senioren

Prima weersomstandigheden.

Op vrijdag begon het spektakel met de finales van de 100m. Daarin 3 sprinters van RA bij de mannen: Hensley Paulina, Christopher Garia en good old Churandy Martina. Van die drie wist alleen Hensley een medaille te pakken: brons voor hem in 10.39. Christopher zat daar vlak achter met 10.49 (5e) en Churandy werd achtste in 10.55. Brian Mariano (ook M35) maakte indruk op die 100m door tot de halve finale te geraken en daar de uitstekende tijd van 10.78 te laten afdrukken. Ook B-junior Maurice Afognon (vorige week nog Nederlands kampioen bij de B’s) kwam uit in de halve finale en kwam tot 10.69. Prima tijden dus.

Bij de vrouwen maakte Zoë Sedney indruk in de finale van de 100m door heel dicht achter Dafne Schippers (Hellas) te finishen in 11.32 (Dafne 11.29).  Zij bleef haar zus Naomi voor met 4/100 van een seconde. In de halve finale kon Zoë een nieuw p.r. bijschrijven van 11.30. Elaine den Exter werd in de halve finale uitgeschakeld met 12.32.

Ook op vrijdagavond de finale van de 3.000m steeple chase met daarin M35 Ton Hettema. Hij streed niet mee om de medailles, maar liep wel zijn snelste seizoenstijd met 9.49.35. Aankomende week reist hij samen met M50 Patrick Kwist naar het Finse Tampere waar de WK voor masters wordt gehouden. Deze wedstrijd was een goede generale voor hem.

Bjarne Aelbers slingerde de kogel net niet over de 50m met 49.88m en werd daar zevende mee. Sam Kranse evenaarde zijn beste seizoensprestatie op pols met 4.80m en dat was goed voor plaats 6. Ranki Oberoi sprong met teveel rugwind naar 7.22m in de zandbak (5e).

Marissa Damink liet zich op de 800m in de eindsprint verrassen door Anne Knijnenburg van Nijmegen Atletiek. Zilver voor haar dus waar ze vorig jaar de bronzen plak op deze afstand mee naar huis nam. Aanvankelijk had ze zich ook ingeschreven voor de 1.500m, maar zag af van deelname. De serie vond namelijk enkele uren na de finale van de 800m plaats. Lisa de Ruiter verbeterde haar beste tijd van het seizoen tot 2.13.55, maar dat was niet goed genoeg om door te dringen tot de finale.

Op de laatste dag van de NK atletiek, kwamen er nog wat medailles bij. De medaille met de mooiste kleur was voor Liemarvin Bonevacia (3e van rechts) die voor de zesde maal in zijn carrière de 400m op zijn naam wist te schrijven. De eerste keer was in 2014.

Zilver was er voor hordenloopster Zoë Sedney (1e van rechts op de topfoto) die achter de ongenaakbare Naomi Visser (SAV) tot een tijd kwam van 13.09. Ook zilver was er voor Taymir Burnet, maar dan op de 200m. Na het uitkomen van de bocht lag hij op voorsprong en het zag er naar uit dat hij voor de tweede maal in zijn loopbaan met het goud er vandoor zou gaan. Op de laatste meters werd hij echter geklopt door een Haag-atleet en prolongeerde hij zijn zilveren medaille van vorig jaar.

Wuill Vrolijk sprong naar 2.05m op hoog en dat was goed voor de bronzen medaille. Het was sinds 1987(!) niet meer gebeurd dat er op dit onderdeel een medaille voor onze vereniging werd binnengehaald. Die medaille (brons) was toen voor onze huidige polsstokhoogtrainer Arno Tavenier die toen net zo hoog sprong als Wuill nu.

Dan waren er nog finaleplaatsen voor Elisabeth Paulina (400m), Benjamin de Haan (1,500m), Larissa Schut en Laurien te Nijenhuis (beiden 1.500m), Imogen Beard (speer) en Tarik Tahiri (h.s.s.). Opvallend was dat op de looponderdelen niemand sneller liep dan de tijden die in de halve finales werden gelopen:

Benjamin: halve finale 3.44.46; finale 3.52.12.
Elisabeth: halve finale 54.78; finale 55.82.
Larissa: halve finale 4.37.37; finale 4.39.08.
Laurien: halve finale 4.37.08; finale 4.44.59.

Uitslagen

Foto’s: Nils Bebelaar