SportnieuwsWegatletiek/Loopgroepen

B&B trofee voor Judith en Marco

Rotterdam, 2 juni 2022 – Uitreiking B&B trofee

Wat is de B&B trofee ook alweer? De Bijl/Bezemer trofee is een prijs voor de snelste RA-man en RA-vrouw tijdens de jaarlijkse Rotterdam Marathon. De trofeeën zijn in het leven geroepen na het tragische overlijden van trainer Ton Bijl in 1993 (auto-ongeluk) en zijn gemaakt door Bert van Beek. Ton Bijl was samen met collega-trainer Cor Bezemer de bedenker van de zogenaamde trainingslopen voor de Rotterdam Marathon. Circa vier maanden voor de grote dag werden trainingslopen georganiseerd over 20, 25, 30 en 35 km. De trainingslopen waren ideaal om een vast tempo te leren lopen. Het was (en is) zo dat er een vast tempo per 5 km gelopen werd, variërend van 19 tot 30 minuten. Tempolopers bepaalden het tempo en alras werden deze lopen een groot succes. Atletiekverenigingen in de regio hielpen mee zoals Spark uit Spijkenisse, CAV Energie (Barendrecht) en Parthenon (Dordrecht). Na het overlijden van Cor Bezemer in oktober 2002, is de I.M. Ton Bijl trofee omgedoopt in I.M. Bijl-Bezemer trofee.

De uitreiking vond plaats op de Nenijto onder toeziend oog van vele clubgenoten. Bestuurslid wegatletiek Henk Berkhof gaf een korte inleiding waarna trainster Carla Ophorst het stokje overnam. Zij gaf een prachtige speech voor beide winnaars. Judith Janszen – Loekemeijer mocht voor de tweede maal de trofee mee naar huis nemen. Nadat in haar privéleven een tragische gebeurtenis had plaatsgevonden, ging ze naar Carla toe en zei dat ze de marathon wilde lopen om er een positieve draai aan te geven. Dat resulteerde in een geweldig p.r. van 2.56.20, een verbetering van maar liefst 8 minuten van haar beste tijd.

Marco had graag onder de 2.20 willen lopen, maar darmproblemen onderweg zorgden ervoor dat dat net niet is gelukt. Wel een p.r. met zo’n 8 seconden resulteerde in een tijd van 2.21.09. Vanaf 37 km ging het allemaal niet meer zo lekker en op de Coolsingel verloor hij de eindsprint van Nick v.d. Poel van PAC die met de eer ging strijken als snelste Rotterdammer (hoewel hij in Schiedam woont….). Niettemin een uitstekende prestatie voor Marco die de trofee zelf meenam naar de Nenijto en ook weer mee terug mag nemen naar huis. Marco heeft de trofee nu 5x gewonnen. Daarmee is hij op weg om recordhouder te worden. Dan moet hij eerst nog Patrick Kwist (6x) en Hans Bos (7x) voorbij.

Dankzij de heerlijke hapjes van Tineke, Jannie en Jenneke en barman Joop, bleef het nog lang ‘onrustig’ in de kantine op de Nenijto.