Sportnieuws

NK Teams: mannen prolongeren titel, vrouwen derde

Assendelft, 21 mei 2022 – NK Teams

In een zinderende wedstrijd waarin om het hardst werd gestreden om de punten, kwam Rotterdam Atletiek bij de mannen toch als winnaar uit de bus. Dit was voor de vijfde maal in de historie en RA prolongeert hiermee de titel die ze vorig jaar in Vught in de wacht sleepte. Hierbij moet wel aangetekend worden dat Haag Atletiek een ‘nul’ scoorde op de 1.500m aangezien zij daar niemand op dat nummer konden opstellen. De vrouwen werden na een spannende strijd uiteindelijk derde.

Het weer was goed (bewolkt), maar wel veel (mee)wind. Vooraf was niet gerekend op het kampioenschap van de mannen. Zo waren om verschillende redenen Liemarvin Bonevacia, Taymir Burnet, Hensley Paulina, Ilias el Khattabi en Benjamin de Haan niet aanwezig. Shaquille Bleecke was er wel, maar helaas geblesseerd. De vrouwen konden ook niet op ‘oorlogssterkte’ aantreden. Zo waren Zoë Sedney, Kim Rossen, Karlijn Schouten en Irene v.d. Reijken er niet. Beide ploegen waren een mix van jong en oud.

Mannen
De hele wedstrijd was het team bovenin het klassement te vinden, waarbij de verschillen zeer gering waren. Lang zag het er naar uit dat Haag Atletiek met de eer zou gaan strijken, maar RA kwam steeds dichterbij. De estafettes moesten, zoals vaker het geval was, de beslissing brengen. Vanwege het uitlopen van het polshoog van de vrouwen, startten de mannen later met hun wedstrijd. Dit had weer gevolgen voor de estafettes. De wedstrijdleiding besloot de estafettes korte tijd uit te stellen, om even later te besluiten beide estafettes van de vrouwen achter elkaar te plannen. Daar was Elisabeth Paulina niet al te blij mee, daar ze in beide estafettes moest lopen.

De wedstrijd begon met het slingeren van Bjarne Aelbers die tot de prima afstand van 52.40m kwam. Remco Goetheer, in drie jaar geen kogel aangeraakt, nam de honneurs waar op kogel. Ondanks een pijnlijke rug een vijfde plaats voor hem. M35 Ton Hettema was niet tevreden met zijn race over de steeplebalken en waterbak en finishte net over de 10 minuten. Hij had de ‘benen’ niet. Misschien nog de inspanningen in de benen van afgelopen zondag toen hij Nederlands kampioen werd op de 10km weg in Venlo. Churandy Martina, toch echt niet meer de ‘piepste’, was alle jonkies te snel af op de 100m en won in 10.37 (3.6m/s meewind). Een derde plaats was weggelegd voor Christopher Garia op de 200m. De 400m werd een prooi voor Isaac Osei-Tutu. Op de dubbele baanronde eindigde Tomas van Wijngaarden exact gelijk met een PAC-atleet. De fotofinish bracht uitsluitsel, helaas in het nadeel van Tomas. De eerste twee rondjes van de 1.500m werd in inlooptempo volbracht, maar met nog zo’n 500m te gaan kwam het spel op de wagen. Met een fabuleuze eindsprint zorgde Milco Hahury voor de volle 8 punten. Ondertussen was Sharif Omoyele al over de  hoge horden gesneld in 14.75. De wat lagere horden over 400m werden genomen door Rayan Duperme die, met gering verschil met de nummer 2, de snelste van allemaal was. M50 Ruben van Balen, en ook Ton Hettema, zouden dit jaar nog voor de ‘dubbel’ kunnen gaan: ze zijn allebei al Nederlands clubkampioen bij de senioren, maar dat zou ook zo maar kunnen gebeuren bij de masters. Ruben was best tevreden met zijn discusworp (met de 2kg discus). De hoogspringers hadden last van de wind, maar Wuil Vrolijk sprong toch nog 2.00m (7 punten). Ranki Oberoi benadert de 7 meter nu wel heel dicht met 6.92. Zijn laatste sprong was wel over die grens, maar helaas ongeldig. Tweede derde plaatsen: Tarik Tahiri op de driesprong (twee jaar wegens corona niet gesprongen) en Sam Kranse op pols. De laatste was tevreden met zijn hoogte van 4.70m.

De 4 x 100m estafette werd gewonnen in 40.89 met good old Churandy Martina die weet hoe je het stokje als eerste over de finish moet krijgen. Startloper Christopher Garia gaf het stokje over aan Dudley Boeldak die als een speer liep en wisselde op Elgemar Laker. Met alleen nog de 4 x 400m voor de boeg stond Haag Atletiek bovenaan, gevolgd met slechts 1 punt verschil door RA. Isaya Klein Ikkink liep een prachtige 400m in de altijd lastige baan 8 en gaf het stokje over aan Anthony Rasmijn die zeer sterk liep. Hij wisselde op Isaac en die was in een spannend gevecht verwikkeld met een atleet van AAC. Met een prima wissel belandde slotloper Rayan Duperme net voor de slotloper van AAC die op de ‘back straight’ mooi uit de wind kon lopen. In de felle eindsprint moest Rayan net het onderspit delven (slechts een verschil van 2/10 van een seconde). Dankzij slotloper Terence Agard was Haag Atletiek de enorme achterstand aan het wegwerken en kwam hij als derde over de finish. Eindstand: zowel Haag als RA 105 punten. Maar doordat RA één(!) overwinning meer had behaald dan Haag, ging RA met de titel aan de haal.

Vrouwen
Naomi Stegman was uit Duitsland overgekomen voor het kogelslingeren. In een sterk veld werd zij vijfde met 45.72m. Sanne Mooldijk nam de honneurs waar op de 3.000m steeple daar Irene v.d. Reijken een voetblessure had. In deze race met sterke laatste ronden, finishte zij als tweede. Nargélis Statia nam beide sprintafstanden voor haar rekening en werd tweemaal derde. Lisa de Ruiter kwam als zesde over de meet op de 800m. Elisabeth Paulina werd vierde op de 400m. Enid Duut was officieel al gestopt als topatlete, maar werd bereid gevonden om kogel en discus voor haar rekening te nemen en werd hiermee resp. 7e en 3e. Marissa Damink liep vanaf begin af aan op kop op de 1.500m. Gelukkig geen boemelrace zoals bij de mannen, maar wel weer een overwinning voor RA. Milco was trouwens heel blij dat hij nog net 15/100 van een seconde sneller was dan zij….

Maruska Eduarda nam, zoals gewoonlijk, beide hordennummers voor haar rekening en deed dat prima met een vierde en derde plaats. Zus Meruska sprong in haar laatste wedstrijd naar plaats 3 op de driesprong en naar plaats 5 op ver. Meruska heeft in haar carrière bij RA vele kampioenschapsmedailles behaald op h.s.s.:

Goud
13 (indoor en outdoor)

Zilver
5 (indoor en outdoor)

Brons
3 (indoor en outdoor)

Kortom: een fantastische palmares! Meruska: bedankt voor al jouw inzet de afgelopen jaren!

Bij afwezigheid van Karlijn Schouten, nam B-juniore Femke Wijbenga de honneurs waar op pols en kwam tot een hoogte van 2.80m. Op hoog zonder stok sprong Anne Julia Bisschop (eveneens B-juniore) 1.65m, waarbij de 1.70m maar net niet gehaald werd. Een vijfde plaats was er voor Imogen Beard op speer met 43.58m.

Elaine den Exter was startloopster van de 4 x 100m. Zij gaf het stokje over aan Nargélis Statia die vervolgens wisselde op Elisabeth Paulina, die haar debuut maakte in deze estafette. Morgann de Jong (A-juniore) finishte als vierde. Tot slot de 4 x 400m. Maruska Eduarda beet het spits af, gevolgd door Lisa de Ruiter. Demi v.d. Sande was derde loopster en Elisabeth Paulina, nog uitpuffend van de 4 x 100m, mocht het afmaken. Zij gebruikte tegen de wind iets teveel energie en kwam op het eind zichzelf tegen. Toch een prachtige prestatie van haar om zo kort achter elkaar in 2 estafettes uit te komen.

Uitslagen

Foto’s Adri