Sportnieuws

Joris van Gool lid van RA

Rotterdam, 24 mei 2022 – Eén van Neerlands snelste sprinters is dit voorjaar lid geworden van RA.

Over Joris van Gool

Hoe het begon. Hij ging als achtjarig ging jongetje een kijkje nemen bij de lokale atletiekvereniging AV Spiridon. Na een aantal proeflessen werd hij lid van de vereniging, niet wetende dat atletiek heel zijn leven zou gaan beheersen. Voor Joris was, in eerste instantie, atletiek niet meer dan een hobby. Het trainen vond hij leuk, maar aan wedstrijden wilde hij niet denken. Het is zijn toenmalig coach, Jeroen Farla, die hem weet te overtuigen om toch eens deel te nemen aan een wedstrijd. Het bleef niet bij deze ene wedstrijd.

Ontwikkeling

In 2011 werd Joris uitgenodigd door Marjan Olyslager om deel te nemen aan de regionale trainingen horden in Rotterdam. Voor de sprint sloot hij aan bij de sprintgroep van Coen Huijding in Tilburg. Samen werkte zij, in zeer goed overleg, aan de ontwikkeling van Joris als atleet. Zowel op de horden als de vlakke sprint bleef Joris zich ontwikkelen tot het moment daar was, dat de horden te vaak blessures veroorzaakte. Joris besloot zich alleen nog maar bezig te houden met de vlakke sprint. In 2016 gaat Joris naar Papendal en wordt Rogier Ummels zijn coach. Met Rogier weet Joris zich te plaatsen voor het EK indoor te Glasgow. Hij behaalt daar, in een PR van 6.62 seconden, een historische bronzen medaille op de 60 meter sprint.

Nationale Kampioenschappen

Joris ging als junior al deelnemen aan nationale Kampioenschappen. Hij deed dit niet zonder succes. Hij werd als junior meervoudig Nederlands Kampioen op 110 meter horden en de 100 meter sprint. Als junior wist hij ook meer dan eens Nederlands kampioen te worden op de meerkamp. In 2018 werd Joris senior. Als eerstejaars behaalde hij zowel indoor als outdoor direct een bronzen medaille. In 2019 werd hij Nederlands Kampioen indoor op de 60 meter sprint.

Persoonlijke records

100m: 10.16 (2019)
200m: 21.51 (2016)
4 x 100m: 37.91 (Nederlands record samen met RA’ers Taymir Burnet, Hensley Paulina en Churandy Martina)
60m indoor: 6.58 (2021, NR)

Joris, welkom bij Rotterdam Atletiek en veel succes! Streven is om zowel de WK (Eugene, 15 – 24 juli) als de EK (München, 11 – 21 augustus) te halen. En als stip aan de horizon staan de Olympische Spelen van Parijs al in zijn agenda.

Limieten:

WK 100m: 10.05 (of bij de beste 32 van de wereld behoren)
EK 100m: 10.16 (of bij de beste 26 van Europa behoren)

Bron: www.jorisvangool.nl