SportnieuwsWedstrijden & Uitslagen

RA-jeugd nationaal aan de top!

De jeugd van RA behoort in Nederland tot de top. Dat bewezen de diverse wedstrijden op nationaal niveau dit weekend: het NK voor AB-junioren (U20 en U18), de nationale D-spelen en de nationale CD-meerkamp. Bij alle wedstrijden was er eremetaal voor de RA-jeugd met uitstekende prestaties.

Amersfoort, 10 – 12 september 2021 – NK AB-junioren:
Nederland heeft er een nieuwe sprintkoning bij en zijn naam is Xavi Mo-Ajok. Een week geleden nog slotloper bij het eerste Rotterdams Atletiek Festival in het kwartet 4 x 200m dat een nieuw NR in de boeken zette, nu sleepte hij zowel op de 100m als de 200m een gouden medaille in de wacht. En hoe!

Op vrijdag moest hij driemaal aan de bak op de 100m. Zowel in de series als de halve finale zette hij de snelste tijd neer. Maar dat ben je misschien ook wel aan je stand verplicht als je Nederlands recordhouder bent op die afstand. In de finale liet hij er geen gras over groeien en snelde hij naar zijn derde tijd ooit: 10.41. Op zondag moest hij wederom driemaal aan de bak, maar dan op de 200m. In de series en de halve finale zette hij resp. de 2e en de 4e tijd neer. Maar dat zei niets over het vuurwerk dat hij in de finale liet zien! Een magnifiek nieuw p.r. voor hem met een supertijd van 20.85, slechts 3/100 van een seconde verwijderd van het NR van de Phanos-atleet Onyema Adigida uit 2019. Keitharo Oosterwolde (Phanos), ook actief tijdens het Rotterdams Atletiek Festival, maar dan op de 100m, zag alleen maar de hielen van Xavi (21.49).

Bij de JB was er ook een medaille op de 200m en wel een bronzen. Die was voor Joris Tammes die ook een prima tijd op de klokken wist te zetten: 22.58. Op ver behaalde hij de vierde plaats met 6.51m en op pols ging het niet helemaal naar wens: 11e met 3.55m.

Bij het polsstokhoogspringen bij de JA was Duane van Dijkhuizen de beste.  Een week geleden zette hij nog drie goede pogingen neer op de hoogte van 5.00m bij het Rotterdams Atletiek Festival (de behaalde hoogte van 4.85m was goed voor een nieuw baanrecord bij de JA). Nu was een hoogte van 4.75m genoeg voor de gouden plak.

Bij de JB verbeterde Sebastiaan den Hartog zijn p.r. op pols tot 4.05m (5e plek), stootte de kogel 14.38m weg (6e) en wierp de discus naar 40.31m (12e). Broer Benjamin werd 7e op speer met 47.63m, 13e op kogel (12.54m) en 10e op pols (3.65m). Bart Adriaanse (B) kwam voor het eerst over de 14m met de 5kg-kogel (14.02m) en werd hiermee 8e. Met 42.37m op discus bleef hij een meter onder zijn beste prestatie, maar toch een mooie 10e plek voor hem.

Bas Stam (A) verbeterde zijn p.r. op de 3.000m steeple met een halve minuut tot 10.29.27 en dat was goed voor een vijfde plaats.

JB Ivar Meesen werd vijfde op de 800m in 2.00.02. In de series was hij voor het eerst onder die magische 2 minuten gedoken (1.59.80). Op de 3.000m zal hij niet helemaal tevreden zijn, getuige zijn 9.28.91 (10e).

Hoogste klassering bij de meisjes was een zevende stek voor MA Ruth Vogels. De 4kg-kogel slingerde zij 41.08m weg.

Uitslagen

 

Amsterdam, 12 september 2021 – Nationale D-spelen
Voor sommige D-meiden was het lastig kiezen dit weekend: meedoen aan de nationale meerkampen te Zoetermeer (zie verderop) of meedoen aan de D-spelen? Deze wedstrijd wordt wel beschouwd als het officieuze NK voor D-junioren.

D2 Yenthe Vreugdenhil (op de foto in het midden) maakte een goede keuze, want zij was de beste op de 60m horden, zowel in de series, de halve finale als de finale. In die finale was ze de snelste met 9.27, wat een nieuw p.r. voor haar is. In de AT-lijst van Nederland staat ze met deze tijd op een gedeelde derde plaats! Op kogel bewaarde het beste voor het laatst want in die laatste stoot verbeterde ze haar beste prestatie met bijna 1 meter! Van 13.20 naar 14.16m! Dat was goed voor de zilveren plak en een nieuw clubrecord.

Faith Tujeehut (links op de foto) ging ook naar huis met 2 medailles: zowel op kogel als discus was het beide keren de zilveren plak. Zowel op kogel als discus kwam ze in de 5e poging tot haar beste afstand, resp. 10.33m en 27.07m.

Tessa van Vlaanderen werd mooi vijfde in de finale van de 60m horden met 9.98. Op de 150m kwalificeerde zij zich wel voor de finale als één van de tijdsnelsten met 20.41 (nieuw p.r.), maar besloot niet te starten in die finale.

Merel van der Horst greep net naast een medaille op de loodzware 1.000m steeple chase. Met 3.46.37 werd ze vierde, maar wel een nieuw persoonlijk record.

Ook een nieuw persoonlijk record op dit nummer was er voor Abenaezer Abraham Iftar: 3.15.65. Die tijd is zelfs goed voor een nieuw clubrecord.  Met deze tijd was hij de snelste van allemaal met 3 seconden voorsprong op de nummer 2. Als ‘opwarmertje’ had hij eerst deelgenomen aan de 1.000m zonder steeplebalken en ook op dit nummer kon hij een nieuw clubrecord noteren: 2.56.86, maar helaas net niet op het podium.

Enzo de Jong behaalt een nieuw persoonlijk record van 2.30m bij het polsstokhoogspringen, dat was goed voor een zilveren plaats op het podium.

Uitslagen

 

Zoetermeer, 11 – 12 september 2021 – Klaverblad Nationale CD-meerkampen

Meisjes D

Een uitstekende tweede plaats voor Gift Achigwe met een nieuw clubrecord van 3.653 punten. Daarmee stootte ze de oud-clubrecordhoudster (en ook deelneemster) Eva Bouman van de troon. Ze begon de eerste dag uitstekend door meteen haar eigen clubrecord op de 60m horden te verbeteren tot 9.02. Hiermee staat ze tweede in de AT-lijst van Nederland! Ook een nieuw p.r. op hoog met 1.55m. Dat was een hoogte die Eva dit jaar al had gesprongen, maar nu bleef ze steken op 1.45m. Maar wel nieuwe p.r.’s op speer met 30.05m en kogel met 11.97m. In het eindklassement een mooie vijfde plaats. Georgina Taylor eindigde als 8e met een nieuw p.r. op ver van 4.59m. Op de foto v.l.n.r. Gift, Eva en Georgina.

Meisjes C
Mees de Jong eindigde op plaats 21 en Arusha Biekram op plaats 48. Ze verloor veel punten op de horden doordat ze een DNF achter haar naam kreeg. Gelukkig nog wel een p.r. op de 150m (20.02) voor haar.

Jongens D
Met een verbetering van maar liefst 400 punten t.o.v. zijn vorig jaar gedane meerkamp, werd Gyani Biekram tweede achter Fortunees Jayden Matimbor. Afgelopen donderdag trainden beiden nog samen op de Nenijto op het onderdeel speer. Met een halve seconde wist hij zijn eigen clubrecord op de 80m horden te verbeteren tot 11.57. Hiermee staat hij tweede achter Jayden in de seizoensranglijst. Opvallend aan de seizoensranglijst is dat van de beste 12 prestaties op dit onderdeel er maar liefst 11 vandaag zijn geleverd! Op de 80m vlak verbeterde hij zijn p.r. tot 10.16 en op ver een nieuw p.r. met 5.28m. Met zijn totaalscore van 4551 punten bleef hij slechts 40 punten verwijderd van het clubrecord van Michael Mathew uit 1998.

Uitslagen

Foto’s: Debby Bouman, Sanne Vreugdenhil en Sergio Tujeehut.

Foto top v.l.n.r.: Georgina Taylor, Eva Bouman, Mees de Jong, Gift Achigwe, Gyani Biekram en Arusha Biekram.