BaanatletiekSportnieuwsTopsport

Olympisch overzicht met ZILVER voor Bonevacia!

Tokio (Japan), 23 juli – 8 augustus 2021 – Olympische Spelen

Van 23 juli t/m 8 augustus 2021 werden de Olympische Spelen gehouden in de hoofdstad van Japan, Tokio. Vanwege de coronapandemie waren deze spelen een jaar uitgesteld. Rotterdam Atletiek was de hofleverancier van de Nederlandse atletiekafvaardiging. Nestor van de Nederlandse ploeg was Churandy Martina. Als oudste deelnemer mocht hij samen met skateboardster Keet Oldebeuving (jongste deelnemer) de Nederlandse vlag dragen tijdens de openingsceremonie. Hoe hebben onze clubgenoten het er vanaf gebracht?

Liemarvin Bonevacia
Liemarvin had zonder meer het drukste programma van allemaal. Hij kwam uit op maar liefst 3 onderdelen: de 400m individueel, de 4 x 400m mixed en de 4 x 400m mannen.

Liemarvin Bonevacia heeft altijd iets extra’s tijdens kampioenschappen en dat lijkt ook in Tokio het geval te zijn. Gezien zijn drukke programma, werd hij gespaard in de series van de 4 x 400m mixed, een onderdeel dat voor het eerst op het programma stond van de Olympische Spelen. Hierin komen 2 vrouwen en 2 mannen in 1 team uit. Team NL kwalificeerde zich voor de finale en hierin was Liemarvin startloper. Hij deed dit met verve en wisselde als eerste op Lieke Klaver. Het team finishte uiteindelijk nipt als vierde in de nieuwe Nederlandse recordtijd van 3.10.36.

Een dag later kwam hij met veel overtuiging, en rustig uithollend, als eerste over de streep in zijn serie van de 400m. De klok stond stil na een snelle 44.95 seconden, slechts twee tienden langzamer dan zijn eigen Nederlands record van 44.72 seconden. In de halve finale ging het nog sneller en wist hij zijn eigen NR te verbeteren tot 44.62. Als één van de tijdsnelsten ging hij door naar de finale en hiermee schreef hij geschiedenis, want nog nooit wist een Nederlandse atleet zich te kwalificeren voor de finale van de 400m. In de finale liep hij in baan 2 en kon lang mee met de kop. Maar in de laatste 60m was de koek op en finishte hij als 8e in 45.07. Niettemin een fantastische prestatie. Na afloop was hij helemaal kapot en toen hij bij NOS-reporter Jeroen Steekelenburg kwam, moest hij zelfs even gaan zitten. Gelukkig had Jeroen nog een flesje water voor hem dat hij dankbaar aanvaardde.

Op de één na laatste dag kwam hij uit in de finale van de 4 x 400m. Aangezien hij nog vermoeid was van de finale van de 400m, werd hij de volgende dag gespaard voor de series. Maar team NL (Tony van Diepen, Terrence Agard, Ramsey Angela en Jochem Dobber) liep hierin een nieuw Nederlands record met 2.59.06. De coaches hadden er dus een harde ‘dobber’ aan welke atleet vervangen zou worden door Liemarvin. Uiteindelijk viel de keus op Jochem Dobber. Liemarvin was startloper omdat hij met zijn snelheid zou kunnen zorgen voor een goede wissel, zodat de volgende wissels niet in het gedrang zouden komen. Hij had alles gegeven en stortte neer op het tartan na het overgeven van het stokje. Die tactiek verliep prima en gaf het stokje over aan oud-clubgenoot Terrence Agard die een fantastische ‘leg’ liep. Tony van Diepen consolideerde de derde plaats en gaf over aan 21-jarige Rotterdammer Ramsey Angela. Die wist in de laatste meters Botswana nog voorbij te gaan om uiteindelijk te finishen in de nieuwe Nederlandse recordtijd van 2.57.18. Het was alweer zijn derde Nederlandse record (4 x 400m mixed en 400m). En dus een ZILVEREN plak voor Bonevacia! Een ongekende prestatie voor hem en voor Nederland. Nog nooit stond een 4 x 400m ploeg in een Olympische finale. Dit is het resultaat van jarenlang met elkaar trainen. De voortekenen begonnen dit voorjaar al met het pakken van de Europese indoortitel in Polen. Daarna de wereldtitel tijdens de World Relays, eveneens in Polen. Het is de eerste Olympische medaille voor RA.

Bekijk de race terug.

Zoë Sedney
Nog maar net terug van het EK<23 waar ze vierde werd in de finale van de 100m horden, ging ze alweer het vliegtuig in richting Tokio. In Tokio is bij haar debuut op dit belangrijkste sportevenement ter wereld 7e geworden in de series van de 100m horden. Dat was net niet goed genoeg om als één van de tijdsnelsten door te gaan naar de halve finales.

Irene van der Reijken
Voor Irene kwam het goed uit dat de Spelen een jaar werden uitgesteld. Zij voldeed begin juni in Spanje aan de limiet op de 3.000m steeple. In de series van dit nummer behaalde zij de 9e plaats in 9.42.98. Irene had vooral in het tweede gedeelte van haar race last van de hitte, zo vertelde ze aan de NOS. Om half 10 ’s morgens al 38(!) graden. Daarnaast had ze de pecht dat haar veter losging, dat ze zelf betitelde als een stommiteit.

Bekijk samenvatting en interview

Taymir Burnet
Taymir had zich gekwalificeerd op de individuele 200m. In de series liep hij met 20.60 zijn snelste tijd van het seizoen. Met een derde plaats plaatste hij zich rechtstreeks voor de halve finales die dezelfde dag nog gelopen werden. De lastige baan twee was geen groot obstakel voor Burnet: “Je moet een beetje slim lopen. In de bocht energie besparen en alles geven op het rechte stuk.”, zo zei hij voor de camera van de NOS. In die halve eindstrijd kon hij geen rol van betekenis spelen. Hij slaagde er niet in om in zijn halve finale bij de beste twee te finishen óf bij de tijdsnelsten te horen. Met een eindtijd van 20.90 seconden was hij de langzaamste atleet in de halve finales, een teleurstelling. “Ik weet niet waarom, maar ik kreeg een beetje kramp in mijn benen. Mijn plan was om harder te lopen dan vanochtend, maar mijn lichaam zei ‘nee’ vanavond”, vertelde Taymir Burnet bij Jeroen Stekelenburg, NOS.

4 x 100m estafette
In de nationale ploeg 4 x 100m waren maar liefst 4 sprinters van RA uitgenodigd: Churandy Martina, Hensley Paulina, Christopher Garia en Taymir Burnet. Helaas slagen de vier mannen, Joris van Gool (Spiridon), Taymir Burnet, Christopher Garia en Churandy Martina, er niet in om het stokje bij slotloper Martina te krijgen.

Team NL zat in een zeer sterke serie met onder andere Jamaica, Groot Brittannië en Japan dus een gokje wagen was wellicht de strategie. Startloper Joris van Gool was snel weg en de wissel op Taymir Burnet was goed, ook de tweede wissel op Christopher Garia was scherp. In de bocht lag Nederland er nog goed voor, het ging helaas mis bij de laatste wissel van Garia op slotloper Churandy Martina. Garia weet Martina niet op tijd te bereiken en het Olympisch avontuur is over. Erg zuur voor de Nederlandse ploeg en voor Churandy Martina, voor wie het de laatste Spelen zullen zijn, in het bijzonder.

Taymir Burnet: “Ik weet nog niet wat er precies gebeurd is, we moeten de beelden terugkijken en daarvan leren.” Ook Joris van Gool blikt kort terug: “Mijn stuk ging erg goed, van een afstandje zie je het vervolgens niet zo goed maar het is dan wel zuur als je op het slotstuk ziet dat ons oranje shirtje er niet tussen loopt. We moesten hier en daar wat risico nemen om een goede kans te maken tussen deze sterke teams.”

Slotloper Churandy Martina, die voor de vijfde en laatste keer op de Olympische Spelen staat, blijft positief als altijd: “Het ging niet goed bij Chris en mij, de wissel. We moeten echt alles tot in de puntjes goed doen ten opzichte van de andere sterke landen. Ik baal wel dat het zo eindigt, maar we hebben ons best gedaan om hier te zijn en om hier te staan.”

Kijk terug naar de mannen bij Jeroen Stekelenburg (NOS).  Voor Churandy was het extra zuur omdat het zijn vijfde en laatste Olympische Spelen waren èn het enige onderdeel waarop hij in actie zou komen. Dit was niet hoe hij zijn Olympische carrière had willen afsluiten.

Oud-lid Petra Groenenboom, tegenwoordig teamarts bij de Atletiekunie, was ook present in Tokio en heeft er mede voor gezorgd dat Sifan Hassan haar races kon lopen.

Uitslagen (zoek hier op datum)