BaanatletiekSportnieuwsTopsportWedstrijden & Uitslagen

RA bij de mannen en vrouwen kampioen

Vught, 4 juli 2021 – NK Teams. Rotterdam Atletiek is voor de derde keer in de historie zowel bij de mannen als de vrouwen clubkampioen van Nederland geworden. Geen enkele club in Nederland is hierin geslaagd. De eerste dubbelslag was in 2009 en de tweede volgde in 2018. De mannen zijn nu in totaal vier keer kampioen van Nederland geworden, voor de vrouwen was het alweer de 20e keer.

Van de 8 in Vught aanwezige verenigingen, waren er 5 die meer dan 100 jaar geleden zijn opgericht: PAC (1895), AV Daventria 1906 (1906), de organiserende vereniging Prins Hendrik (1908), Haag Atletiek (1913) en RA (1919).

Vrouwen
Een ‘jubileumeditie’ voor de vrouwen omdat ze voor de 20e keer clubkampioen van Nederland zijn geworden. Maar liefst zes eerste plaatsen waren er weggelegd vandaag: Nargélis Statia (200m), Irene van der Reijken (3.000m vlak dit keer), Elisabeth Paulina (400m in een nieuw p.r.), Marissa Damink en beide estafetteteams. Nargélis Statia liep op de 200m naar haar beste seizoenstijd van 23.87, werd derde op de 100m en was tweede loopster in het 4 x 100m team. Irene van der Reijken was de kilometervreetster van de dag. Twee uur na een derde plaats op de 800m, stond ze alweer aan de start van de 3.000m. Ze nam direct de kop om die niet meer af te staan. Bo Ummels van Unitas deed geen meter kopwerk, maar probeerde wel Irene te passeren in de laatste ronde. ‘Maar dat gaat toch echt niet gebeuren’, dacht Irene en aldus geschiedde. Hetzelfde dacht Marissa Damink op de 1.500m, die bij het ingaan van de laatste ronde ‘gedwarsboomd’ werd door Jetske van Kampen van Groningen Atletiek. Met enig duw- en trekwerk behield Marissa de kop om die niet meer af te staan. Maruska Eduarda nam beide hordennummers voor haar rekening en werd twee keer tweede. Sanne Mooldijk had 2 jaar geen steeple meer gelopen, maar toch wist ze er een derde plaats uit te slepen. Enid Duut werd tweede op discus met net geen 50m en derde op kogel. Imogen Beard gooide wat voorzichtig met de speer wegens een opspelende elleboogspier, maar gelukkig toch nog een worp over de 42 meter. Patricia Jacott – Krolis had haar eigen ‘mascotte’ meegenomen en sprong naar een tweede plaats op h.s.s. met 11.88m. Daarnaast was ze een uitstekende slotloopster in het 4 x 100m team. Karlijn Schouten werd derde op pols met 3.80m. Meruska Eduarda werd ook derde, maar dan op ver met 5.74m en dat was goed voor haar beste prestatie van dit jaar. Amy Hasselton sprong 1.70m hoog en dat was ook goed voor de derde plaats. Carolijn Damen kwam op kogelslingeren in actie en deed dat prima met 37.39m in haar derde poging.

Samenstelling 4 x 100m: Elaine den Exter, Nargélis Statia, Meruska Eduarda en Patricia Jacott-Krolis. Samenstelling 4 x 400m: Maruska Eduarda, Kim Rossen, Demi v.d. Sande en Elisabeth Paulina. De tijd van 3.43.16 is slechts een seconde verwijderd van het CR uit 2008 (3.42.22).

Mannen
De dag begon met een extra ingelaste hordenrace voor Mathew Sophia. Hij had een week geleden in Willemstad (Curaçao) al voldaan aan de limiet op de 110m horden voor het EK<20 met 13.15 (limiet was 13.90). Maar die was om de één of andere reden niet in de Europese ranglijsten beland. En dus die extra race voor Mathew. Hij voldeed ruimschoots aan de limiet door de fabuleuze tijd te lopen van 13.18. Daarmee staat hij ruimschoots bovenaan in de Europese ranglijst (ten tijde van dit schrijven is die tijd nog niet verwerkt) van dit jaar en dus topfavoriet. Gezien zijn snelheid, nam hij ook deel aan de 4 x 100m.

Naast de horden, toonde hij zich ook een uitmuntende springer, zowel op hoog als op ver. Bij een hoogte van 2.00m besloot hij pas om in zijn wedstrijdshirt te gaan springen en uiteindelijk sprong hij 2.05m en hij won daarmee de wedstrijd. De derde en laatste poging op 2.10m was overigens zeer goed. Op ver landde hij na 7.24m in de zandbak. Helaas was dat wel zijn enige geldige poging en maar 2 cm verwijderd van het CR van Noah Chokri.

Overwinningen waren er voor Taymir Burnet (100m), het 4 x 100m estafetteteam en Sam Kranse (pols). De polshoogwedstrijd kende een curieus verloop. Halverwege de wedstrijd begon het te onweren en te regenen. De wedstrijdleiding besloot om dan maar in de hal de wedstrijd verder af te maken. Sam sprong dus indoor, bij een outdoorwedstrijd, naar een hoogte van 4.70m en die hoogte had hij dit jaar nog niet overschreden. Een speciale vermelding voor Justin Verheul, die de 200m voor zijn rekening nam. Maar hij liep ook in beide estafetteteams en dat getuigde echt van grote klasse, want er zat maar heel weinig rust tussen.

De grote RA-tent bewees zijn diensten tijdens de grote regen- en onweersbui als goede schuilplaats.

Een mooie tweede plaats voor M35 Ton Hettema op de 3.000m steeple die in de eerste ronde even op kop liep, maar toen besloot om zijn krachten te sparen en een gecontroleerde race liep. Ilias el Khattabi, tegenwoordig wonend op Papendal en trainend bij Honoré Hoedt, liep, ondanks een lichte voetblessure, naar eveneens een tweede plaats, maar dan op de 5.000m. De omstandigheden waren regenachtig, maar op de lange afstand is dat eigenlijk geen handicap. Milco Hahury noteerde een prachtig nieuw p.r. van 1.53.21 op de 800m en dat bracht zijn totaal dit jaar op 4 uit 4. Benjamin de Haan, gisteren nog een supersnelle 5.000m gelopen in Hechtel (13.26, een nieuw CR), had die kilometers nog in de benen, maar vocht tot aan de laatste meters op de 1.500m om op een derde plaats uit te komen. Dimitri Jonkers wierp de speer over de 60m en dat was goed voor plaats 3. Shaquille Bleecke nam de honeurs waar op kogel en discus en werd hier resp. 3 en 4. Guus Nijkamp kwam uit op beide hordennummers en deed dat prima door derde en zesde te worden. Bjarne Aelbers was de dag begonnen voor RA op het kogelslingeren en kwam in zijn tweede poging tot de vierde afstand van de dag met 52.37m.

Bij de 4 x 100m was de gisteren 37 jaar geworden Churandy Martina slotloper en hij wist het stokje als eerste over de finish te brengen, hoewel de slotloper van Haag Atletiek hem behoorlijk op de hielen zat. Startloper was Mathew Sophia, 2e loper Taymir Burnet, Justin Verheul was derde loper. Samenstelling 4 x 400m: Anthony Rasmijn, Milco Hahury, Levi Cassilio en Justin Verheul.

Uitslagen

Uitslagen extra hordenserie

Foto’s Adri van den Berge

Stukje op Rijnmond

Artikel Atletiekunie