BaanatletiekSportnieuwsTopsportWedstrijden & Uitslagen

Team NL derde bij EK landenteams, met inbreng van RA (NR voor Sedney)

Cluj-Napoca (Roemenië), 19-20 juni 2021 – EK landenteams, eerste divisie. Team NL is er niet in geslaagd om de eerste positie vast te houden die de ploeg na de eerste dag innam. Nederland kwam op de tweede dag niet in de sterkste opstelling uit en eindigde uiteindelijk op de derde plaats. De aanwezige RA’ers hebben het uitstekend gedaan.

Vrouwen
Allereerst was daar de formidabele prestatie van Irene van der Reijken op de 3.000m steeple. Zuinig lopend aan de binnenkant, liet ze de Roemeense en Zwitserse atletes het kopwerk doen. Met nog 2 ronden te gaan, nam ze de kop over. De Roemeense sputterde aanvankelijk nog wat tegen, maar Irene pareerde de aanval voortreffelijk. Met zo’n 20 meter voorsprong finishte ze als eerste in 9.39.00. En dus de volle winst voor Nederland, douze points. 

Ook Zoë Sedney leverde een voortreffelijke prestatie door voor het eerst onder de 13 secondengrens te duiken op de 100m horden met 12.94. In Nederland zijn maar 6 atletes sneller geweest. Hiermee komt de limiet voor de OS in Tokio in zicht die op 12.84 staat. De tijd is een verbetering van het nationale record bij de neo-senioren. Daarmee nam ze het Nederlands Record U23 over van Nadine Visser (12.97s). Visser beschikt in deze categorie ook nog over 12.78s, maar die tijd is niet erkend als NR. In de klasse U23 staat Sedney nu 3e op de seizoensranglijst.

Mannen
Aan het eind van de eerste dag werden de 4 x 100m estafettes gehouden. Nederland kwam uit in de A-finale met Solomon Bockarie (Ilion), Joris van Gool (Spiridon), Christopher Garia en Churandy Martina. Allen liepen bijzonder goed en ook de wissels waren goed. Churandy kreeg het stokje van Christopher in eerste positie en mocht het stokje naar huis brengen. Het was lang geleden dat Churandy als slotloper fungeerde, maar hij kwam als eerste over de finish in 38.81. De Britse commentator verwoordde het als volgt: “There is still a little bit of life in those old legs.”

Op de tweede dag mocht hij de 200m lopen i.p.v. Taymir Burnet en Churandy eindigde als tweede in 21.03. Op de afsluitende 4 x 400m kwam Liemarvin Bonevacia als tweede in actie. Hij kreeg het stokje als tweede van startloper Nout Wardenburg (AV ’34). Maar vlak voor de tweede bocht nam hij de kop over van Tsjechië en gaf als eerste over aan stadgenoot Ramsey Angela (PAC). Zonder slotloper Tony van Diepen (Haag Atletiek) bleef het team maar 1/10 van een seconde verwijderd van het Nederlands record door in 3.02.49 over de finish te komen. Dat was slechts 7 /100 van een seconde achter de slotloper van Tsjechië, die op de meet oud-clubgenoot Terrence Agard wist te verschalken.

Voor het eindklassement had het niet meer uitgemaakt.

Lees meer op site van de Atletiekunie

Uitslagen

Via deze link kun je de video’s van elk onderdeel terugkijken.