BaanatletiekSportnieuwsWedstrijden & Uitslagen

NK Senioren dag 1: goud voor Van der Reijken en Garia

Breda, 25 juni 2021 – NK Senioren. In een regenachtig Breda begonnen de Nederlandse kampioenschappen voor senioren.

Goud
Irene van der Reijken
voegde haar vijfde gouden medaille toe op de 3.000m steeple chase, de 5e in successie. Vanaf de start tot aan de finish had ze totaal geen concurrentie en in de voorlaatste ronde wist ze zelfs een deelneemster te dubbelen. De tijd van 9.43.26 is haar snelste tijd op een NK en een nieuw kampioenschaprecord. Na de finish werd ze gefeliciteerd door Patrick Kwist (met paarse paraplu) en Winston van Gemd (met blauwe paraplu).

V: Hoe moeilijk is het om een race te lopen waarvan je op voorhand weet dat je hem eigenlijk alleen maar kunt verliezen?
A: Je kunt altijd verliezen als je onderuit gaat of als er iets geks gebeurt. Het is een luxe positie waarin ik zit. Ik bereid me voor op Tokio. Er zijn absoluut nog dingen die ik voor Tokio wil verbeteren, waaronder de waterbak want dat zag er niet uit (fotografen moesten op hun apparatuur passen).

V: Jij wist dat je er een solorace van moest maken.
A: Ik wilde niet in het gedrang zitten. Daar zou ik mezelf niet mee helpen en anderen ook niet.

V: Met welk perspectief ga je naar Tokio?
A: Ik ga voor een zo goed mogelijke prestatie. Eén van de facetten is het bereiken van de finale, want je gaat daar niet naar toe voor het meedoen. Ik ben tevreden als ik een wedstrijd loop waarmee ik tevreden ben.

Patrick en Winston kwamen ook voor M35 Ton Hettema, die voor het eerst aan een NK voor senioren mocht deelnemen. Die liep zeer sterk. Twee weken geleden had hij een nieuwe persoonlijke toptijd gelopen van net boven de 10 minuten (10.02), nu snoepte hij daar maar liefst 20 seconden vanaf! Zijn eindtijd was 9.42.20.

Op de 100m sprint werd Christopher Garia voor het eerst Nederlands kampioen op het koningsnummer. In de halve finales had JA Xavi Mo-Ajok al voor een verrassing gezorgd door zijn eigen Nederlands record bij de junioren heel licht te verbeteren tot 10.38. Dat was tevens de snelste tijd van de halve finales. Dat zou wat beloven in de finale waarin naast Xavi ook Christopher Garia en Hensley Paulina uitkwamen. Regerend Nederlands kampioen Joris van Gool van Spiridon nam niet deel aan de finale. Christopher bleek uiteindelijk de snelste in 10.37, maar vindt zelf dat hij nog meer moet doen om zijn tijd te verbeteren. Hij is erg blij met deze overwinning. Hensley legde beslag op het brons in 10.46. Gelukkig was hij eindelijk fit na een blessure en met het 4 x 100m team gaat hij naar Tokio waar hij zijn uiterste best gaat doen. Hij is wel ‘klaar’ met het fietsen bij de fysio. Xavi werd uiteindelijk vierde in 10.49.

Rechterfoto: links Christopher en rechts Hensley.

Wat gebeurde er nog meer?

Maruska Eduarda kwalificeerde zich eenvoudig voor de finale van de 400m horden in 1.01.40. Nargélis Statia is nog niet in de vorm van 2 jaar geleden en strandde in de halve finales van de 100m. Liemarvin Bonevacia was de snelste in de halve finales van de 400m in 46.14. Sam Kranse bereikte onder regenachtige omstandigheden een hoogte van 4.55 m bij het polshoog.

Bij het kogelslingeren wist Bjarne Aelbers beslag te leggen op de vijfde plaats met een nieuw clubrecord van 54.06m. Dat clubrecord stond sinds 1985(!) op naam van John Stegman met 53.66m. Daar aasde hij al enige jaren op, maar nu is het dan eindelijk gelukt. Hij bereikte die afstand in zijn tweede poging.

Elisabeth Paulina benaderde haar p.r. op de 400m series tot op enkele hondersten van een seconde met 54.50. In de halve finale liep ze wederom onder de 55 seconden met 54.72, maar dat was niet genoeg om door te gaan naar de finale. Dat deed Marissa Damink wel op de dubbele baanronde waarin ze de snelste was in de series met 2.07.68. Ilona van der Giessen en Lisa de Ruiter bereikten de finale niet, maar beiden wisten hun p.r. te verbeteren en dan heb je het goed gedaan.

 

Bekijk de livestream lopen

Bekijk de livestream werpen

Bekijk de livestream springen

Uitslagen