BaanatletiekSportnieuwsTopsport

Goud voor 4 x 400m met NR, Sedney 7e in finale 60m horden bij EK indoor

Torun (Polen), 4-7 maart 2021 – EK indoor. Ongekende successen voor de Nederlandse ploeg die voor het eerst in de historie het medailleklassement wist te winnen.

Een groot aandeel hierin had Liemarvin Bonevacia. Op de individuele 400m legde hij – net zoals in 2017 – beslag op de bronzen medaille. Maar samen met Tony van Diepen (Haag Atletiek), Jochem Dobber (AV Suomi) en Ramses Angela (PAC) snelde hij naar het goud op de afsluitende 4  x 400m estafette. Als kers op de taart was de tijd van 3.06.06 goed voor een nieuw nationaal record. Dat was niet zo moeilijk, want dat record was nog vacant. Liemarvin is nu de enige atleet die zowel in het bezit is van het record op de 4 x 400m indoor als outdoor. Het toeval wil dat dit record het 500ste nationale record is dat door atleten/atletes van RA (of haar voorgangers) gevestigd is, zowel individueel als in nationaal ploegverband.

Dobber, in baan 6, fungeerde als startloper en nam na het naar binnen gaan de leiding en stond die niet meer af. Liemarvin ging als tweede loper van start en wist, ondanks verwoede pogingen van de Tsjech Maslák, het stokje als eerste over te geven aan Angela. Die liep een magistrale race door de voorsprong uit te bouwen. Van Diepen, die het tweede stuk altijd goed loopt, maakte het af voor de Nederlandse ploeg. En dus een gouden plak voor Liemarvin, zijn eerste in zijn carrière bij een groot kampioenschap. Ook de Nederlandse vrouwen wisten hun race over 4 x 400m winnend af te sluiten.

Zoë Sedney leverde ook een uitstekende prestatie in haar eerste grote kampioenschap bij de senioren, hoewel zij nog A-juniore is. In de halve finale van de 60m horden wist zij zich als één van de 2 tijdsnelsten te kwalificeren voor de finale. Haar tijd was 7.99. In de door Nadine Visser (SAV) gewonnen finale werd Zoë knap zevende in 8.00.

Uitslagen

Artikel op NOS incl. video van de 4 x 400m mannen en vrouwen

Bekijk video’s van alle onderdelen via onderstaande link.

Streams