Pers&MediaSportnieuws

Oud-lid Wim de Graaff (89) overleden

Rotterdam, 12 januari 2021 – Na een kort ziekbed is oud-lid van SCR Wim de Graaff overleden. Hoewel hij jarenlang lid is geweest van SCR (Sportclub Rotterdam) en vooral uitkwam op de 3.000m en 5.000m op de baan, is Wim vooral bekend geworden van het schaatsen.

Het Rotterdamse schaatsfenomeen maakte deel uit van de schaatsgeneratie met o.a. Jeen van den Berg, Reinier Paping, Jan Pesman, Kees Broekman en Anton Huiskes.

Zijn grootste successen behaalde Wim de Graaff in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Op de natuurijsbaan op de Kralingse plas werd hij in 1956 Nederlands Kampioen Allround. Met die prestatie kwalificeerde hij zich voor deelname aan de Olympische Spelen, die in dat jaar werden gehouden in Cortina d’Ampezzo. Vier jaar later (1960) was hij opnieuw van de partij op de spelen in Squaw Valley (USA).  De Graaff kwam daarnaast zes keer uit voor Nederland op zowel het EK als WK langebaanschaatsen. Ereplaatsen waren op deze internationale kampioenschappen niet voor hem weggelegd. Zijn hoogste notering was een 10e plaats op het EK allround van 1959. Wel is hij nog even in het bezit geweest van het Nederlands record op de voor hem minste afstand: de 500m (45.8 in 1961). En dat terwijl zijn persoonlijk record al stond op 42.8 dat hij in 1959 had gevestigd in Squaw Valley. Maar de KNSB had tot 1969 de ‘vreemde gewoonte’ dat Nederlandse records alleen in Nederland gevestigd konden worden.

Halverwege de jaren zestig werd de Graaff trainer van de kernploeg en stond hij aan de basis van de successen van Ard Schenk en Kees Verkerk.

In 1963 lukte het De Graaff niet om tijdig te vertrekken van een trainingsstage in Noorwegen voor deelname aan de Elfstedentocht vanwege het barre winterweer.  Alle verkeersverbindingen waren volledig gestremd. Hij werd tot zijn grote spijt gedwongen de tocht te volgen via de radio. In 1985 nam de Graaff sportieve revanche door de Elfstedentocht op inmiddels 54-jarige leeftijd te volbrengen als wedstrijdrijder.

Na zijn kernploegtijd begon Wim de Graaff een sportzaak in Maasluis. Het toenmalige AVR sponsorde hij middels een advertentie in ‘Op Uw Plaatsen’, het clubblad van AVR. Na zijn pensionering, verhuisde hij naar Rotterdam-Ommoord, waar hij uit zijn garage nog vele jaren schaats-, ski- en skeelerspullen verkocht. Naast schaatstrainer op de Uithof in Den Haag, was hij tot vorig jaar actief als schaatstrainer op de Rotterdamse kunstijsbaan. Die kunstijsbaan, die alleen van november t/m maart open is, ligt in die tijd op het terrein van hockeyclubs EHV Never Less en Leonidas aan de voet van de Van Brienenoordbrug. Die kunstijsbaan kwam er na het zogenaamde stadsinitiatief van 2013. Eind november 2013 kreeg Wim de eer om als eerste een rondje te rijden op deze nieuwe kunstijsbaan. Tot op zeer hoge leeftijd was hij zelf actief. De fietspaden langs de Rotte en in het Lage Bergsebos waren zijn thuisbases voor skeeleren, fietsen en rolskiën.

Het bestuur van Rotterdam Atletiek wenst de nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit verlies. Wegens de corona-omstandigheden zal de uitvaart in besloten kring plaatsvinden.

Namens het bestuur van Rotterdam Atletiek,

Adri van den Berge