Sportnieuws

NR bij Blijdorp 10.000m

Rotterdam, 9-10-2020 – Blijdorp 10.000m. Aangezien er geen wegwedstrijden in deze coronatijd worden georganiseerd, konden de mannen en vrouwen van de lange adem toch hun energie kwijt bij de Blijdorp 10.000m. Met zo’n 140 inschrijvingen bleek zeker hieraan behoefte. Cees Stolwijk (M70) van Altis uit Amersfoort verbeterde het Nederlands record in zijn klasse tot 39.31,24 Het was de vijfde keer dat er op de Nenijto een Nederlands record werd verbeterd op dit onderdeel. De eerste was Wim Slijkhuis die in 1951 een tijd van 30.53,4 op de klokken bracht. De deelnemers aan de derde serie verdienen extra respect aangezien zij in een enorme hoosbui terechtkwamen. In de vierde, en tevens laatste serie, startten de deelnemers in de regen, maar finishten in droog weer. Door de regen was bij enkele lantaarnpalen de verlichting uitgevallen en moesten de deelnemers in de bochten in het donker de weg vinden. En hoe brachten de aanwezige RA’ers het er vanaf?

Vrouwen
Irene van der Reijken was op voorhand de gedoodverfde favoriet voor de overwinning. In haar eerste 10.000m op de baan verpulverde ze het clubrecord van Jessie Hulst uit 1994 (35.44,58) en bracht het op 33.32,60. Het was de derde tijd AT van de Nenijto. De tijd van de Portugese Conceicao Ferreira (31.34,82) uit 1993 zal nog wel even blijven staan en was destijds goed voor één van de beste tijden ter wereld. Kristy Timmers liep ook een mooi p.r. van 39.20,31. De tijd van Irene is goed voor de vierde plaats op de seizoensranglijst van 2020.

Mannen
Marco van Etten was de snelste van de in grote getale aanwezige RA’ers in 31.56.45. Bij de masters ging M50 Patrick Kwist al gauw over tot een solorace die hij volbracht in 32.37.95, wat niet eens zo snel van zijn p.r. als vijftiger af was en waarmee hij gezien de weersomstandigheden (veel tegenwind op wat de Engelsen zo mooi ‘back straight’ noemen) zeer tevreden was. Arthur Camps en Ton Hettema (M35) pepten elkaar op tot goede tijden die in het voordeel van de eerste werd beslist met een verschil van 8 seconden op de finish. In de derde serie was tot de laatste ronde niet duidelijk wie er zou winnen: Bas de Peuter (M45) of Ingmar Kloek van Phanos. Op het laatste rechte stuk perste Bas er nog een eindsprintje uit en met een verschil van 1 seconde eiste hij de overwinning voor zich op.

Met dank aan alle juryleden en andere mensen die bij de organisatie betrokken waren en die er allemaal niet droog vanaf kwamen…

Uitslagen