VerenigingszakenWegatletiek/Loopgroepen

Aad en Dick met trainerspensioen

Rotterdam, 12 september 2020 – Op deze dag zijn trainers Aad van Galen (links op de foto) en Dick Eduard (beiden 75+) officieel met trainerspensioen gegaan. Onder grote belangstelling werd dit middels een barbecue (aangeboden door onze vereniging) gedaan op de Nenijto. Aanvankelijk had dit al in mei jongstleden moeten gebeuren, maar de coronacrisis gooide roet in het eten.

Dick
Dick begon zijn trainerscarrière bij RA in 1993 bij toenmalig trainer Ton Bijl. Die liet hem meteen maar zijn vuurdoop ondergaan bij de A-groep door daar de warming-up te verzorgen. Dat ging heel anders dan de groep gewend was en na afloop waren de commentaren dan ook niet van de lucht. ‘Hé Dick, dit is toch wel de laatste keer zeker dat je ons dat laat doen? Wij trainen voor hardlopen, niet voor een circusact’. Uiteindelijk is Dick volledig geaccepteerd, zeker na het verongelukken van Ton Bijl enkele maanden later.  Hij nam de trainingen toen volledig over en was de initiatiefnemer van de Ton Bijl bokaal, de prijs voor de snelste RA’(st)er bij de R’dam marathon. Later helaas omgedoopt tot de huidige Bijl-Bezemertrofee na het overlijden van trainer Cor Bezemer in 2002.

Dick heeft zijn groep veel bijzondere oefeningen laten doen, waaronder ademhalingsoefeningen. Ook het koud douchen stond bij hem hoog op de agenda. Hij regelde kamers in diverse hotels voor de marathon van Rotterdam. Hij maakte veel foto’s voor het clubblad en ook verschenen hierin regelmatig verslagjes van zijn hand over de marathon en de week naar Noorwegen. Hij was trainer in weer en wind en ’s winters was makkelijk herkenbaar door de grote Noorse berenmuts die hij dan droeg.

Aad
Aad kwam een paar jaar later het trainersgilde van RA versterken, zo ergens halverwege 1997. Hij was al trainer bij AV Gouda en dat is hij tot aan dit jaar gebleven. Het is even wennen voor zijn vrouw Olga die gewend was dat Aad vier avonden per week weg was met zijn jongens en meiden. Voor Aad uiteraard ook. Aad was een zeer actief mannetje. Zo was hij actief in de halve marathon van Gouda (Groenhovenloop) en was hij de grote organisator van de 100 km van Gouda die steevast onder nogal warme omstandigheden in augustus werd verlopen. Daarnaast heeft hij jarenlang samen met Ad Onnink de begeleiding op zich genomen van de subtoppers tijdens de R’dam marathon. Om voor de club was extra centjes te genereren, bedacht hij de inktcartridgesactie. Lege inktcartridges van printers konden ingeleverd worden bij hem en hij zorgde ervoor dat RA dan hier de revenuën van kreeg. Hiervoor kreeg hij in 2000 van het bestuur van RA een cadeaubon aangeboden. Twee jaar later werd hij enkele dagen voor de R’dam marathon geïnterviewd voor het TV-programma de Ontbijtshow. Om het interview was meer sjeu te geven, werden in allerijl enkele marathonlopers opgetrommeld en zodoende kon hij een ‘fake training’ geven.

Naast zijn trainerskwaliteiten, bezat Aad ook muzikale kwaliteiten. Hij had zijn eigen band, De Desperado’s, en was hij gastgitarist in de RA-band tijdens het jaarfeest van 2001.

 

Dick en Aad werden tijdens de uitstekend verzorgde barbecue (dank aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt!), behoorlijk in het zonnetje gezet en mochten dan ook veel lovende woorden ontvangen. Links op de foto het coronaproof terras. Voorafgaand aan deze barbecue werd er nog een oliebollenloop gehouden. Oliebollen? Ja, Aad placht de laatste donderdag voor oud en nieuw op de Nenijto een oliebollenloop te houden. Al zijn trainingsgroepen kwamen dan tezamen op de Nenijto om dan samen door Rotterdam een rondje te lopen. Aangezien Aad veel van Rotterdam weet, werd vaak op markante plekken stilgestaan waar Aad vele wetenswaardigheden over dat punt wist te vertellen  Rondom de baan waren enkele foto’s van die markante punten (zie foto van het stadhuis, foto’s gemaakt door Albert Kramer) opgehangen en al improviserend vertelde Aad hierover. Daarna was het tijd voor het ‘traditionele’ dansje op het hoogspringterrein. Dat dansje werd dan gedaan rondom het standbeeld van ‘De spelende beertjes’ op de Lijnbaan.

Van voorzitter Joop van Leersum, een barbecueduo vormend met Vladimir, kregen beiden het speldje dat hoor bij het Lid van Verdienste. Dit verdienen zij zeer zeker!

Aad en Dick: hartelijk bedankt voor alle trainingen en gezelligheid aan de bar!! Dick en Aad geven het stokje over aan Khalid Bouna, die al enige maanden de trainingen met enthousiasme verzorgt. Hieronder nog wat foto’s van Jenneke Lausberg.