LocatiesSportnieuwsTopsport

NK senioren dag 1: geen eremetaal voor RA

Utrecht, 29 augustus 2020 – NK senioren. Onder redelijke weersomstandigheden (voorspellingen waren niet zo best) vond de eerste dag van de NK senioren plaats. En heel bijzonder: geen medailles op het koningsnummer van de atletiek, de 100m. Sterker nog: vorig jaar wonnen de RA-sprinters alle medailles op de 100m, maar geen van die medaillewinnaars stond zelfs maar in de finale. We moeten teruggaan tot 2005, toen RA ook zonder medailles bleef op de 100m.

Churandy Martina, toch ook alweer 36 jaren oud, verkoos de 200m boven de 100m. Hensley Paulina idem dito. Christopher Garia, zilveren medaillewinnaar vorig jaar, had zich wel gekwalificeerd voor de finale, maar kwam daarin niet uit. De eer voor RA werd hooggehouden door junior Xavi Mo-Ajok die zijn p.r. wist te verbeteren tot 10.64 (10.52 in de halve finale, maar met teveel rugwind).

In de vrouwenfinale van de 100m kwamen 2 RA-sprintsters aan de start, allebei in de buitenbaan. Elaine den Exter werd hierin 8e met 12.21 en Nargélis Statia was sneller met 11.59, wat goed was voor plaats 6.

Hoogstgeklasseerde van de dag was Benjamin de Haan met een vierde plaats op de 5.000m. Lang kon hij zich handhaven in de kopgroep van drie, maar in de laatste kilometer moest hij teveel terrein prijsgeven om zich te kunnen mengen in de strijd om de medailles. Maar wel met een tijd onder de 14 minuten (13.57.08).

Bjarne Aelbers beet vandaag het spits af en wel op kogelslingeren. Met 50.78m leverde hij zijn beste prestatie van dit jaar, maar het was niet genoeg om het uit 1985 stammende clubrecord van John Stegman te verbeteren (53.66m).

Op de 800m liep Benjamin Manuel naar zijn beste jaartijd met 1.56.40, maar die tijd was niet genoeg om naar de finale te gaan. Hetzelfde gold voor Ilona van der Giessen, die met 2.14.94 een nieuw p.r. wist te noteren. Dan heb je het dus goed gedaan.

Op de hele baanronde was Liemarvin Bonevacia de snelste met 46.85. Maar morgen in de finale zal het toch harder moeten gaan wil hij seizoensranglijstaanvoerder Jochem Dobber (Suomi, 45.68) verslaan. Ook van Isayah Boers (Phanos, 46.20) zal hij geduchte concurrentie gaan krijgen. Bij de vrouwen wist Kim Rossen zich te kwalificeren voor de finale van de 400m met 55.37, een fractie van een seconde boven haar beste jaartijd.

Meruska Eduarda werd 9e op ver met 5.78, haar beste prestatie van dit jaar.

Morgen kansen op goud op de 3.000m steeple met Ilias el Khattabi (JA) en Irene van der Reijken. Op de 200m mag er vuurwerk worden verwacht van Churandy, Hensley en Taymir Burnet. MA Zoë Sedney moet ook in staat worden geacht om een medaille te pakken, maar dan op de 100m horden.

Uitslagen

Alle acties van vandaag zijn via onderstaande links te bekijken:

Kogelslingeren/discuswerpen

Loopnummers

Verspringen/h.s.s./kogelstoten