Aangepast sportenRaceRunnersSportnieuws

RACERUNNER COLIN DOET HET WEER

Tijdens de internationale racerunning wedstrijd in Kopenhagen heeft Colin weer prijzen in de wacht gesleept in de afgelopen week. Zijn tijden waren zelfs goed voor het verbeteren van drie wereldrecords. Tijdens de race op donderdag 11 juli pakte hij de tijd op 800 meter. Het record stond al 4 jaar lang op naam van een Zweed. Tijdens de wedstrijd liep Colin van Tricht als junior onder 16 jaar mee in de race met senioren en hij liep ze allemaal voorbij. Op vraag van zijn vader / coach vóór de race, of Colin wel okay was, reageerde hij nog dat hij vooral vertrouwen in zichzelf had. Een prima uitgangspunt zo bleek. Na de race was Colin enorm trots op zijn prestatie.
De voorbereiding op de race was letterlijk met vallen en opstaan geweest. Bijna 4 weken voor deze wedstrijd had Colin nog een ernstige blessure opgelopen. Bij controle na de operatie had de arts in het ziekenhuis vorige week vastgesteld, dat herstel goed ging en Colin dus mocht meedoen met dit toernooi in Denemarken.
Aan dit internationale toernooi doen 120 deelnemers van verschillende leeftijden en verschillende handicap klassen mee uit 17 verschillende landen. Je wordt ingedeeld in een bij jou passende categorie. Sinds dit jaar is Colin een leeftijdsgroep omhoog gegaan waardoor de lat weer hoger ligt. Colin heeft afgelopen jaar hard getraind en dat heeft zich nu uitbetaald.
Op vrijdag begon Colin uitgerust aan de wedstrijd over 400 meter. Na een iets moeizame start kwam hij als een diesel op gang en rende hij achter de twee concurrenten voor hem aan. Hoewel hij ook deze senioren naderde was de afstand te kort om nog voor de finish in te halen. Persoonlijk voor Colin leverde dit wel een dikke PR op en opnieuw een verbetering van het wereldrecord in zijn leeftijdsgroep! In 1:31,36 snelde hij over de eindstreep.
Aan het begin van de vrijdagmiddag stond de 1500 meter op het programma. Een afstand die Colin heel goed ligt, omdat hij duidelijk een sterke middellange afstandloper is met zijn lange passen in aanzienlijk tempo. De Deense en Engelse commentatoren genoten ook van zijn race, een toptalent werd ook hier gesignaleerd. Zijn shirt wapperde in de wind, zo snel ging Colin over de baan. In een stabiel en stevig ritme liep Colin de afstand uit. Nog maar 2 maanden geleden had zijn concurrent uit Engeland het record voor de 1500 meter gezet. En nu verbeterde Colin deze tijd alweer met bijna een hele minuut! Het Nederlandse kamp op de baan ontplofte van trots en alle publiek op de tribune juichte Colin toe voor deze fraaie prestatie.
De rest van de middag bleef het Nederlandse team op de baan om ook de andere Nederlandse deelnemers uit Den Haag en uit Assen aan te moedigen. Dit was zeker het bekijken waard, want op het einde van de dag ontvingen alle Nederlandse racerunners gouden medailles. Zaterdag ochtend stond het hele team alweer vroeg op de baan voor de 5000 meter race van Colin. Hij startte goed en kwam als derde in de baan. Na een ronde hardlopen wist hij zijn voorganger in te halen en in een stabiel tempo door te zetten. Het tempo voor alle deelnemers lag hoog. Een leeftijdgenoot van Colin kon na 3 rondes deze vaart niet meer volhouden en zakte terug. Onderwijl werd Colin aangemoedigd door zijn teamgenoten die een lied voor hem zongen elke keer dat hij voorbij kwam. Tot het moment dat topsport ook hard kan zijn. Door een defect aan zijn racerunner moest Colin stoppen, hij kon niet meer sturen zonder veer aan zijn stuur. Een snelle reparatie kon hem wel verder helpen, maar dit zou ook leiden tot diskwalificatie. Ondanks het besluit om uit de race te stappen, merkte Colin op, dat hij dan wel bij een volgende wedstrijd weer een poging gaat wagen. De mentaliteit van een kampioen, zo merkte zijn trainer op.
Zaterdagmiddag was de feestelijke afsluiting van dit internationale toernooi. Colin werd nog eens extra gehuldigd samen met de andere nieuwe wereldrecord houders. Hij deed het weer zoals ook vorig jaar, drie nieuwe strakke tijden neergezet nu op de 400, 800 en 1500 meter.

Afgelopen weekend deed hij mee aan de 10km op de weg bij de Veldwerk Halve Marathon Oostland en liep deze in 50:50 minuten (bij dit evenement deed ook Richard Makkinga mee aan de 5km!). Over 10 dagen zal Colin naar Doncaster (UK) gaan om weer een race op de baan te lopen.

Jacqueline Landman

45a0a01d-5e20-4423-8144-794ec745dc54