SportnieuwsTopsportWedstrijden & Uitslagen

RA-vrouwen gepromoveerd naar A-groep bij Europacup (update 27-5)

Tampere (Finland), 25 mei 2019 – De vrouwenploeg van RA is er op het nippertje in geslaagd promotie af te dwingen tijdens de Europacup voor clubteams in het Finse Tampere. Dat betekent dat RA volgend jaar weer uitkomt in de hoogste divisie van de Europese clubkampioenschappen. Vorig jaar was de ploeg juist van de A-groep naar de B-groep gedegradeerd.

Een prachtig stadion in het centrum van Tampere was het decor van deze wedstrijd die onder regenachtige omstandigheden werd verwerkt. RA stond vrijwel vanaf het begin in de top 3, samen met de Belgischen en de Sloveensen. Na 10 onderdelen stond RA op een stevige tweede plaats met zo’n 8 punten voorsprong op de Belgische ploeg. Maar 2 onderdelen verder, de 100 horden en het kogelstoten, waren de rollen omgedraaid. Toen stond de Belgische ploeg stevig op de tweede plaats. Maar na een hele goede 5.000m, Sanne Mooldijk werd tweede, en een goede uitslag bij het hoogspringen (Glenka Antonia 1.74m), kroop RA weer dichterbij en ging weer naar de tweede plaats. Maar nu waren de Slowaken ineens heel dichtbij gekomen. Uiteindelijk moesten de estafettes de beslissing brengen. Voor de 4 x 100m stond RA 1 puntje voor op nummer drie de Slowaken. Na de derde plaats op deze estafette was de voorsprong met 1 puntje toegenomen. De 4 x 400m estafette moest dus de doorslag geven. Net zoals vorig jaar in Birmingham, werd deze estafette in de stromende regen verwerkt. De Slowaken eindigden één plaats voor RA en liepen dus 1 punt in. Dat was net genoeg om de tweede plaats veilig te stellen. Bij een gelijke stand had RA het nakijken gehad, omdat er geen enkele overwinning werd behaald. En dus volgend jaar weer in de hoogste divisie van de Europacup voor clubteams.

Geen enkele eerste plaats voor onze vrouwen, maar wel enkele ereplaatsen. Zo waren er tweede plaatsen voor Nargélis Statia op de 200m (met p.r.), Marissa Damink op de 800m,  Sanne Mooldijk op de 5.000m en Lisa Rooms op de 3.000m steeple. Derde plaatsen voor Irene v.d. Reijken op de 1.500m (met p.r.), Antonia Glenka op hoog en beide estafetteteams.

Iedereen heeft naar behoren gepresteerd met net boven op net onder de persoonlijke records. Nargélis was de eerste die een p.r. wist te verbeteren en wel op de 200m: van 24.11 naar 23.97 en dus mooi onder de 24 seconden. Irene v.d. Reijken wist haar p.r. op de 1.500m met maar liefst 5 seconden te verbeteren. Dat kwam vooral doordat zij werd opgejaagd door de nummer 4 in de race die zij nipt van het lijf wist te houden. Marissa Damink liep een tactisch uitstekende race en kwam net iets eerder over de finish dan de Slowaakse Halova. Onze Belgische aanwist Lisa Rooms werd knap tweede in haar 2e 3.000m steeple in 10.36.56. Indien zij haar techniek bij de waterbak kan verbeteren, zit er zeker een betere tijd in. Glenka Antonia begon op 1.65m bij het hoogspringen en eindigde knap op 1.74m waarbij de lat maar net bleef liggen (net zoals bij de 1.70m). Sanne Mooldijk liep een gedegen race op de 5.000m waarbij zij maar net niet haar eigen clubrecord kon verbeteren. Kim Rossen had de pech om in de stromende regen haar 400m te lopen. Datzelfde gebeurde ook bij de 4 x 400m, net zoals vorig jaar trouwens in Birmingham. Het viertal had het plan om het CR op deze afstand te verbeteren, maar gezien de weersomstandigheden zat dat er helaas niet in. Franka Blok kwam na een goede start op de 100m horden net niet onder de 15 seconden. Maruska Eduarda leverde een puike 400m horden af. Springsters Patricia Krolis en Meruska Eduarda sprongen allebei naar vermogen, hoewel ze niet helemaal tevreden waren over hun afstanden. Respect voor Melinda Boland die nog maar 5 weken geleden met haar enkel in het gips op de baan rondhuppelde. Zij heeft er alles aan gedaan om fit te worden voor deze wedstrijd door onder meer veel spierversterkende oefeningen te doen in de zandbak. Met een korte aanloop, en veel aanwijzingen of afstand van trainer Marc Suvaal (Monique Berrevoets filmde en stuurde het door) toch nog 2.90m. Carolijn Damen nam 2 nummers voor haar rekening, kogelstoten en kogelslingeren en deed dat prima. Adrian Vrijenhoek gooide al haar energie in de laatste worp op discus en dat resulteerde in net geen 39m. Maroussia Eduarde weerde zich kranig op speer, maar was niet tevreden met de afstand. De tweede wissel op de 4 x 100m verliep niet zoals het hoorde, maar de overige wissels waren prima en de derde tijd was ook goed.

‘Head of the delegation’ Esther Vermue kon dan ook meer dan tevreden zijn over de verrichtingen van de ploeg. De onderlinge sfeer was uitstekend. Trainer Richard Kooijman gaf haar een gouden kroontje. Irene en Nargélis kregen een zilveren kroontje omdat zij een p.r. realiseerden. Ook dank aan trainsters Marjan Olyslager en Monique Berrevoets. En uiteraard aan de club die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt.

Hieronder de resultaten, met tussen haakjes de klassering:

100m B-races:
Stella Bolderheij: 12.87 (pr)
Judeska Sheppard: 12.83

100m: Nargélis Statia: 12.11 (5)
200m: Nargélis Statia: 23.97 (2)
400m: Kim Rossen: 55.09 (4)
800m: Marissa Damink: 2.07.03 (2)
1.500m: Irene v.d. Reijken: 4.25.33 (3)
5.000m: Sanne Mooldijk: 17.10.24 (2)
100m horden: Franka Blok: 15.01 (5)
400m horden: Maruska Eduarda: 1.01.55 (4)
3.000m: Lisa Rooms 10.36.56 (2)
Verspringen: Patricia Krolis: 5.55 (7)
H.s.s.: Meruska Eduarda: 12.29 (5)
Hoog: Glenka Antonia: 1.74 (3)
Polshoog: Melinde Boland: 2.90 (5)
Kogel: Carolijn Damen: 10.26 (8)
Discus: Adrian Vrijenhoek: 38.99 (5)
Speer: Maroussia Eduarda: 32.75 (7)
Kogelslingeren: Carolijn Damen: 37.54 (4)
4 x 100m: Elaine den Exter, Nargélis Statia, Meruska Eduarda, Patricia Krolis: 47.31 (3)
4 x 400m: Maruska Eduarda, Marissa Damink, Demi v.d. Sande, Kim Rossen: 3.50.60 (3)

Eindstand:

2019 ECCC Tampere (554)

 

Uitslagen

Foto’s